fbpx Ljubuški danas postao grad

Ljubuški danas postao grad

Home

Ljubuški danas postao grad

Ljubuški je danas postao grad usvajanjem Privremene statutarne odluke na sjednici Općinskog vijeća Ljubuški.

Tim povodom, danas je u Hotelu “Bigeste” održana i prigodna svečanost na kojoj je gradonačelnik Nevenko Barbarić govorio o povijesnoj i kulturnoj baštini Ljubuškog na temelju koje je Ljubuški dobio status grada.

Podsjetio je na povijest Ljubuškog i njegov povijesni značaj.

Kao kruna svega tu je najstariji muzej u BiH i najveći spomenik Humačka ploča kao dokaz pismenosti na ovim prostorima u davnim vremenima. To je jedan izraz poštovanja prema povijesti i kulturnoj baštini ovog grada – rekao je Barbarić.

Naglasio je kako će proglašenje Ljubuškog gradom doprinijeti njegovom društvenom statusu te gospodarskom i političkom utjecaju.

Živimo u društvu u kojem prevladavaju nacionalne teme, ali u raznim segmentima pravimo iskorake, poput zapošljavanja, uređenja… Niko ne može osporiti činjenicu da je Ljubuški u zadnjim godinama postao ljepši i urbaniji – kazao je.

Troškovi su, istaknuo je Barbarić, zanemarivi, a to su zamjena ploča na zgradi općine i na ulazu u grad te zamjena općinskih pečata.

Inače, još u srpnju 2017. godine načelnik Nevenko Barbarić potaknuo je inicijativu da ova hercegovačka općina postane grad.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH je 28. veljače 2018. podržao Prijedlog zakona o gradu Ljubuški, dok je Dom naroda 1. travnja ove godine prihvatio prijedlog tog zakona.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o Gradu Ljubuški, koji je objavljen 8. svibnja 2019. u Službenim novinama Federacije BiH.

S obzirom na to da Ljubuški posjeduje veliku kulturno-povijesnu baštinu koja je nacionalne ili svjetske vrijednosti, ovaj postupak nije bio otežan, a ideja o statusu grada elaborirana je na 30 stranica, prenosi Fokus.

U Ljubuškom se, između ostalog, nalazi i najstariji muzej u BiH, ovaj grad ima brojna arheološka nalazišta i spomenike od povijesne važnosti poput kule hercega Stjepana Kosače i kompletnog starog grada na tom lokalitetu.

Osim toga, u dijelu urbane jezgre Ljubuški ima i oko 70 ulica, dva parka te šest trgova.

Objavio: Čet, 16/05/2019 - 16:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top