London od Brisela traži fleksibilnost

Home

London od Brisela traži fleksibilnost

London od Brisela zahtijeva dodatnu fleksibilnost i upozorava da ne odugovlači u trećoj rundi pregovora o Brexitu koja kreće sutra.

Izvor iz britanske Vlade rekao je da će ministar za Brexit Davis Davis vršiti pritisak na pregovarača EU Michela Barniera da prvo počne razgovore o post-izlaznom odnosu Londona sa evropskim blokom, a ne samo o pitanjima razdvajanja.

“Pažnja ove runde pregovora biće usmjerena na tehničke detalje važnih pitanja izlaska Londona iz EU i predstavljaće oslonac za mnogo značajnije razgovore u septembru. Sada, obje strane moraju biti fleksibilne i voljne za postizanje kompromisa za rješenje pitanja oko kojih se sporimo”, naveo je izvor.

On je podsjetio da je i sama EU upozorila da vrijeme odmiče i da nijedna od strana ne bi trebala da odugovlači.

Pred početak razgovora, Britanija je objavila niz dokumenata u kojima je pojasnila svoj stav po pitanju izlaska iz EU, uključujući granicu sa Irskom, Evropski sud pravde i zaštitu podataka.

London je izrazio želju da pregovore o trgovinskom sporazumu nakon Brexita sa EU počne u oktobru i britanski zvaničnici tvrde da dokumenti pokazuju neizbrisivu vezi između pitanja izlaska i budućeg odnosa sa blokom.

Međutim, Evropska komisija sa tim nije saglasna i prije početka razgovorao trgovinskom odnosu, insistira na postepenom procesu uz dovoljan naparedak po pitanjima poput “nacrta zakona o razlazu” i pravima građana.

Zvaničnici EU izrazili su skepsu u napredak ove sedmice i optužili su London o “magičnom razmišljanju” o svom stavu prema budućoj granici sa Irskom, koja je jedina kopnena linija razdvajanja sa evropskim blokom.

 

(Izvor:fokus.ba)

Tagovi
Topic
Objavljeno: Ned, 27/08/2017 - 12:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top