USK: Loši životni uvjeti i zima i dalje najveće prijetnje za migrante i izbjeglice

Uvjeti u kojima borave migranti i izbjeglice, posebno u Velikoj Kladuši, i dalje su iznimno loši. Posebno u slučaju onih koji se nalaze van hale kompanije Miral. To dovodi do narušavanja i onako lošeg zdravstvenog stanja migranata i izbjeglica.

Trenutno imaju respiratornih poteškoća, a u vrijeme protesta na Maljevcu zabilježeno je 50-ak slučajeva enterokolitisa. U proteklih deset mjeseci o njima se danonoćno brine osoblje Doma zdravlja Velika Kladuša.

U Domu zdravlja Velika Kladuša provode se i zaštitne mjere osoblja odnosno vakcinacija protiv hepatitisa B i gripe s obzirom da su u svakodnevnom kontaktu sa migrantima i izbjeglicama.

Ministar zdravstva Hazim Kapić učinio je sve kako bi, preraspodjelom sredstava u budžetu, osigurao oko 120.000 maraka za pomoć zdravstvenim ustanovama.  Dio novca  namijenjen je za nabavku sanitetskog vozila za velikokladuški Dom zdravlja, a u toku su pregovori sa potencijalnim donatorima.

Ako se zna da u ovom dijelu zemlje boravi nekoliko hiljada migranata u izutetno lošim životnim uvjetima i da će dolazeći zimski period pogoršati i zdravstveno i sigurnosno stanje, može se pretpostaviti da će biti sve teže odgovoriti zadatku koji je pred svim institucijama u lancu odgovornosti.