Lufthansa ukida 22.000 radnih mjesta širom svijeta

lufthansa
Njemačka avio kompanija Lufthansa zbog krize usljed pandemije korona virusa namjerava da ukine 22.000 radnih mjesta širom svijeta, što je 16 odsto, saopštila je ta kompanija agenciji France presse."Imaćemo 22.000 manje mjesta sa punim radnim vremenom u okviru grupe Lufthansa, a polovina je u Njemačkoj", navodi ta kompanija i precizira da želi da izbjegne otpuštanja "koliko je to moguće".

 

Grupa Lufthansa u okviru koje posluju evropske kompanije SWISS, Austrian, Brussels Airlines i Eurowings, ima 135.000 zaposlenih širom svijeta.

Predsjednica Upravnog odbora Lufthanse Carsten Spohr je početkom juna ocijenio da je višak samo 10.000 zaposlenih.

Međutim, "potražnja u vazdušnom saobraćaju očigledno će biti obnovljena veoma polako", navodi kompanija koja takođe planira smanjenje flote za 100 aviona od 763 letjelice koliko ih ima.

"Bez značajnog smanjenja troškova za osoblje tokom krize, ugrozićemo mogućnost boljeg ponovnog pokretanja i rizikovati slabljenje Lufthanse", prokomentarisao je Mihael Nigeman, šef ljudskih resursa u izvršnom odboru grupe.

Lufthansa je zbog pandemije korona virusa u prvom tromjesečju 2020. izgubila 2,1 milijardu eura, a da bi prevazišla krizu dobila je devet milijardi eura državne pomoći i kredite koje garantuje njemačka država.