Lukač je još direktor?

Alen Nakić, pravni zastupnik suspendovanog glavnog inspektora FUP-a i načelnika Sektora za podršku FUP-a Ibre Bešlije, predao je jučer FMUP-u i FUP-u žalbu na rješenje o suspenziji njegovog klijenta i to zbog povrede pravila procedure, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te pogrešne primjene materijalnog prava.

Bešlija je, podsjetimo, ekspresno suspendovan nakon što je na niz adresa, među kojima su i Tužilaštvo KS-a, te MUP-ovi FBiH i KS-a, poslao pismo u kojem upozorava na pravnu anarhiju unutar FUP-a vezanu za radnopravni status Dragana Lukača, direktora FUP-a u ostavci. Bešlijinu ostavku potpisali su resorni ministar i Nurudin Hafizović, kojeg je Lukač ovlastio da potpisuje “za direktora”. Oslobođenje je pisalo da je, nakon što ga je Lukač ovlastio za potpisivanje “za direktora”, Hafizović Lukača rasporedio na mjesto stručno-operativni koordinator u kabinetu direktora FUP-a.

Bešlijin advokat pobija rješenje o njegovoj suspenziji u cijelosti, traži da se žalba dostavi policijskom odboru, od kojeg traži da poništi rješenje o suspenziji i da naloži prvostepenom organu da Bešliji vrati oduzeta prava ili da se rješenje o suspenziji ukine i vrati na ponovno odlučivanje.

Između ostalog, rješenje se pobija jer ga je potpisala neovlaštena osoba, misleći tu na Hafizovića, pa se u žalbi navodi i da Nezavisni odbor Parlamenta FBiH posredstvom ministra Vladi FBiH, u vrijeme kad je doneseno rješenje o suspenziji Bešlije, nije podnio prijedlog za razrješenje direktora FUP-a.

- Vlada FBiH u smislu člana 58. stav 3. Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH nije donijela odluku o razrješenju direktora FUP-a, pa se nedvojbenim nameće da na dan 31. januara 2019. donosilac navedenog rješenja nije mogao biti gospodin Nurudin Hafizović, posebice kada je očigledno da se in concreto ne radi o okolnostima da je gospodin Dragan Lukač spriječen da obavlja dužnost direktora FUP-a. U tom smislu, žalitelj ukazuje na to da je na takvo stanje stvari bez ikakvog uticaja činjenica donošenja rješenja od 25. januara 2019. kojim se Dragan Lukač počev od 29. januara raspoređuje na radno mjesto stručno-operativni koordinator u kabinetu direktora FUP-a. Bez obzira na nedvojbenu činjenicu nezakonitosti tog rješenja koja ima za posljedicu da je kod stanja stvari da Vlada nije prihvatila prijedlog za razrješenje Dragana Lukača sa dužnosti direktora FUP-a počev od 29. januara, gospodin Lukač stručno-operativni koordinator sam sebi, kao još uvijek zakonitom direktoru FUP-a, kako prenosi Oslobođenje.ba. 

MIMI ĐUROVIĆ RUKAVINA