Lukašenko: Putin ne može stajati iza avionske nesreće u kojoj je poginuo Prigožin, ne mogu reći ko je to uradio

.
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u petak da njegov ruski kolega Vladimir Putin ne može stajati iza avionske nesreće do koje je došlo u srijedu u kojoj je poginuo šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin.

 

- Ne mogu reći ko je to uradio. Neću postati advokat čak ni za svog starijeg brata. Ali, znam Putina. On je razborita, veoma mirna i čak spora osoba, koja odlučuje o drugim, manje složenim pitanjima. Dakle, ne mogu da zamislim da je Putin ovo uradio, da je Putin kriv. Previše grub, neprofesionalan posao, što se toga tiče - rekao je Lukašenko na konferenciji za novinare u Minsku, prenijela je državna novinska agencija.

Lukašenko je rekao da Prigožin nikada nije tražio od njega "sigurnosne garancije", dodajući da razgovori koje je vodio sa njim nikada nisu išli u tom pravcu.

- Wagner je živio, Wagner je živ i Wagner će živjeti u Bjelorusiji, ma koliko to neko ne želio - naglasio je bjeloruski predsjednik.

Rekao da su on i Prigožin prethodno razradili sistem o tome kako će Wagner ostati u Bjelorusiji.

- Sve dok nam bude potrebna ova jedinica, oni će živjeti i raditi s nama - dodao je Lukašenko.

Ruske vlasti su potvrdile da je Prigožin bio u avionu koji se srušio u ruskoj oblasti Tver. Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da je poginulo svih deset ljudi u letjelici.

Predsjednik Vladimir Putin izrazio je u četvrtak saučešće porodicama žrtava i opisao Prigožina kao "talentovanog čovjeka" sa "teškom sudbinom". Rekao je da će Moskva detaljno istražiti uzroke incidenta.