Mađarska kriminalizira pomaganje ilegalnim migrantima

U Parlament je upućen prijedlog zakona koji za pomaganje migrantima koji nemaju pravo na zaštitu predviđa kaznu zatvora.

Prema prijedlogu zakona upućenog u mađarski Parlament, osobe ili skupine koje pomažu migrantima koji nemaju pravo na zaštitu, odnosno ne zadovoljavaju uvjete za podnošenje zahtjeva za azilom, ili pomažu ilegalnim migrantima da dobiju status koji im jamči ostanak u Mađarskoj, bit će podložni zatvorskoj kazni.

U tekstu zakonskog prijedloga, poznatog kao "Stop Soros", prema američkom milijarderu Georgeu Sorosu koji financira liberalne inicijative, piše da "će oni koji osiguravaju financijska sredstva ili redovito provode navedenu vrstu organizacijskih aktivnosti biti kažnjeni do jedne godine zatvora".

"Potreban nam je akcijski plan da obranimo Mađarsku, a to je paket zakonskih prijedloga 'Stop Soros'", piše u zakonskom prijedlogu Ministarstva unutarnjih poslova, kako prenosi Hina.

Ministarstvo pojašnjava da su neke međunarodne, ali i mađarske organizacije, pomagale ulazak ilegalnim migrantima u Mađarsku te je "njihovo sankcioniranje opravdano".

Viši ministar u novoj Vladi Viktora Orbana ranije je najavio da će Mađarska postrožiti zakon o nevladinim organizacijama nakon velike pobjede vladajuće stranke, potez koji će izazvati nezadovoljstvo Europske unije i skupina za ljudska prava.

Sorosova fondacija najavila odlazak

Zakonom bi se, kako su tada prenijele agencije, ministru unutarnjih poslova omogućilo da zabrani svaku djelatnost nevladinih organizacija na polju imigracije za koju bi se smatralo da predstavlja "nacionalni sigurnosni rizik".

Osim toga, zakonom bi se uvelo da nevladine organizacije koje podržavaju migracije moraju platiti 25 posto pristojbe na strane donacije koje dobiju.

Zaklada Otvoreno društvo Georgea Sorosa objavila je nedavno da će zatvoriti ured u Budimpešti i preseliti se u Berlin te dodala da napušta politički i pravno sve represivnije okružje.

"Odluka da se djelatnosti presele iz Budimpešte dolazi u vrijeme dok se Vlada Mađarske priprema nametnuti nova ograničenja nevladinim organizacijama posredstvom paketa zakona pod oznakom 'Stop Soros'", rečeno je u izjavi.

"Vlada Mađarske ocrnjuje i pogrešno predstavlja naš rad i provodi represiju na civilno društvo radi svojih političkih ciljeva, koristeći se taktikama bez presedana u povijesti Europske unije", istaknuo je u izjavi Patrick Gaspard, predsjednik zaklade Otvoreno društvo, kako su prenijele agencije.

Dodali su da će "nastaviti svim dostupnim pravnim sredstvima braniti temeljna ljudska prava koja su ugrožena zakonom".

Agencije su početkom svibnja prenijele mađarske medije koji su objavili da vladajuća stranka u Mađarskoj, Fidesz, namjerava u ustav ugraditi odredbu koja će onemogućiti Europsku uniju da prisili ovu zemlju da prihvati migrante.

Mađarska odbila ratificirati europsko-afričku izjavu

Mađarski premijer Viktor Orban je to želio učiniti još 2016. godine, ali tada nije imao dvotrećinsku većinu u parlamentu.

No, nakon nedavnih izbora Orban ima punu kontrolu nad zakonodavnim tijelom i očekuje se da će ovu spornu odredbu uvrstiti u ustav.

Mađarska je ranije odbila ratificirati europsko-afričku izjavu u kojoj se ističe "dobrobit migracija za razvoj" i koja je prihvaćena na ministarskoj konferenciji u Maroku.

U izjavi se "migracija oslikava kao nužno dobra i korisna pojava koja pridonosi razvoju u svijetu, a mi mislimo da je takav pristup neuravnotežen i ne odobravamo ga", rekao je tada mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

"Naše je stajalište da se moramo usredotočiti na to kako ćemo zaustaviti ilegalnu imigraciju, a ne poticati je", rekao je on na tiskovnoj konferenciji u Marrakechu.