Majk Pompeo prekinuo intervju zbog pitanja o Ukrajini

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) galamio je, uz psovke, na novinarku Meri Luiz Keli (Mary Louise Kelly) poslije intervjua koji je prekinuo nezadovoljan što mu je postavljala pitanja o Ukrajini, saopćio je američki javni radio (NPR).

Intervju je bio dogovoren i vođen u Stejt departmentu, ali Pompeo nije htio odgovoriti na ponovljena pitanja o Ukrajini i američkoj ambasadorici u Kijevu, navodeći da je pristao na intervju o politici administracije prema Iranu. Novinarka je tvrdila da je s njegovim saradnicima dogovoreno da i Ukrajina bude jedna od tema.

U saopćenju NPR-a kaže se da je "odmah poslije pitanja o Ukrajini intervju završen".

Pompeo je ustao i gledao u Keli nekoliko sekundi, a zatim napustio sobu. Njegov saradnik zamolio je Keli da pođe za Pompeom u njegove odaje u Stejt departmentu, bez diktafona, navodi se u saopćenju NPR-a.

Pompeo je u sobi glasno izrazio nezadovoljstvo zbog pitanja o Ukrajini. Više puta je upotrijebio psovke i pitao novinarku: "Mislite li da je Amerikancima stalo do Ukrajine?"

Sama novinarka kasnije je rekla: "Odveli su me u privatne odaje sekretara, gdje je čekao i vikao na mene otprilike isto onoliko dugo koliko je trajao intervju." Prema njenim riječima, koristio je psovke.

Onda ju je upitao da li bi mogla naći Ukrajinu na mapi, a kada je potvrdno odgovorila, pozvao je saradnike da mu donesu mapu svijeta bez obilježenih zemalja.

- Pokazala sam na Ukrajinu. Onda je sklonio mapu. Rekao je: "Ljudi će čuti o ovome", okrenuo se i kazao da ima posla, a ja sam mu zahvalila na izdvojenom vremenu i otišla - rekla je novinarka.

Bijela kuća i Stejt department nisu odgovorili na upit CNBC-a za komentar.