Majka djeteta iz sarajevskog vrtića: Djecu nisu zaključavali u toalet, za sve su krivi ovih par roditelja

.
Grupa roditelja čija djeca pohađaju stariju grupu u jednom sarajevskom vrtiću, javila se medijima s tvrdnjom da jedna od vaspitačica zaključava djecu u toalet.

 

Kako je objavio ranije BHRT, iz Javne ustanove ‘Djeca Sarajeva’ potvrdili su da su zaprimili prijavu roditelja tog vrtića, te da su odmah poduzeli sve potrebne radnje kako bi se njihovi navodi ispitali. Budući da je istraga u toku, te se radi o maloljetnicima, ime vrtića nećemo objaviti.

Jedna majka djeteta koje pohađa ovu grupu demantovala je ove navode za Radiosarajevo.

Kaže da se radi o grupi šestogodišnjaka, djece koja pohađaju pretškolsko obrazovanje.

 

“Već duži period jedna grupa roditelja stalno ima neko nezadovoljstvo, šta god da predložimo, oni to negoduju. Radi se o specifičnoj grupi roditelja, mi njih zovemo ‘čopor’. Ne može vrtić odgajati dijete, vi radite sa svojom djecom, usmjeravate dijete.Želim naglasiti djeca tih roditelja su problematična, stalno guraju i tuku drugu djecu. Možda učiteljica s vremena na vrijeme njima skrene pažnju i to je izazvalo kod njih nezadovoljstvo koje oni iskazuju na našoj grupi”, navela je majka.

Objašnjava da ovu grupu pohađa 29 djece, a u grupi koja tvrdi da je vaspitačica zaključala dijete u WC je šest-sedam roditelja.

 

Primjera radi, za novogodišnje praznike mi smo dogovorili da napravimo malu proslavu jer ustanova nema sredstva za svaku grupu. Oni su i to negodovali. Uvijek imaju neke zahtjeve. Kada imamo neku predstavu pa treba učestvovati pet-šest djece, uvijek dvoje mora biti od ovih koji se bune. Iz straha ih stavljaju da se ne bi bunili”, navela je majka u razgovoru za Radiosarajevo.

Prema njenim riječima, toalet u vrtiću se ne može zaključati te navela šta smatra da su razlozi za ovakvo ponašanje grupe roditelja.

“Taj toalet gdje kažu da ih je učiteljica zatvarala se ne može zaključati. Nalazi se između dvije sobe u kojima djeca borave. Da je dijete bilo zaključano vidjela bi neka druga učiteljica. Održan je i roditeljski sastanak, svjesni su da su pogriješili, ali ne odustaju. Kada ih neko pita zašto su to uradili, kažu: ‘Moje će dijete iduće godine u tu grupu, njima se učiteljica ne sviđa’.

Većina roditelja poslala je mail podrške s podacima kako bi i oni mogli biti ispitani, da se sasluša i druga strana, ali niko nas nije kontaktirao. Ovo se direktno mene ne tiče, ali me ovo boli. U životu sam se uvijek borila za pravdu. Ne treba svoja nezadovoljstva iskaljivati na nekom drugom, nekome zlo nanositi. Kad ste roditelj vidite kako učiteljica radi, prilazite grupi, vrata su otvorena. Čujete kako ona razgovara s djecom”, kazala je u razgovoru za Radiosarajevo majka djeteta koje pohađa sarajevski vrtić u kojem se navodno dogodio incident.Istražne radnje još su u toku. Iz JU ‘Djeca Sarajeva’ ranije su kazali da ukoliko se utvrdi odgovornost zaposlenika ove ustanove, isti će snositi odgovarajuće sankcije u okviru dozvoljenih zakonskih mogućnosti.