„Majka Fikreta“ iz Velike Kladuše pomaže pretučenim migrantima na granici s Hrvatskom

.
Austrijska humanitarna organizacija SOS Balkanroute, koja dvije godine u BiH pomaže migrantima, naročito u Unsko-sanskom kantonu, predstavila je danas na svojim stranicama novo lice.

Riječ je o „majci Fikreti“, poljoprivrednici koja živi u mjestu Zborište, a koju su austrijski humanitarci upoznali tijekom svojih distribucija hrane u graničnim selima oko Velike Kladuše. U dirljivome i iskrenome intervjuu Fikreta govori o svojoj svakodnevnici, u kojoj pokraj njene kuće svaki dan prolaze grupe vraćenih migranata i izbjeglica.

 

„Bude mi ih žao, goli, pretučeni, bosi…“

„Dolaze goli, bosi, pretučeni, s modricama se vraćaju. Meni ih bude žao, pa im pomognem, a u međuvremenu mnogi su postali kao dio moje familije“, rekla je Fikreta austrijskim humanitarcima koji su ovu bosansku ženu istakli kao primjer ljudskosti nasuprot „brutalnoj politici azila Europske Unije“.

Austrijska nevladina organizacija predala je prije mjesec dana tamošnjim parlamentarcima dokumentacije Border Violence Monitoring Networka o nasilju hrvatske policije, a nedavno je tek izašla i reportaža švicarskog SRF-a i njemačkog ARD-a, u kojem je prvi put snimljeno sistematsko protuzakonito postupanje hrvatske policije spram migrantima, pa čak je na jednom snimku i identificiran policajac s imenom i prezimenom.

 

Dok hrvatska policija i dalje svaki dan vraća ljude sa svojeg teritorija i prepušta ih bosanskoj džungli, tamo ih na bosanskoj strani dočekuje majka Fikreta, koja za njih pokušava osigurati odjeću, vodu, hranu i sve što im je potrebno. „Punim im telefone, pomažemo koliko možemo i gdje stignemo“, kaže Fikreta koja živi skromno kao poljoprivrednica na svojoj maloj farmi.

„Mi smo na FIkretu naišli, dok je u svojoj bašti s velikom džezvom vruće kahve i pladnjem malih fildžana opsluživala izbjeglice na bosanski način. Netko bi mogao pomisliti da je cijela hrpa ljudi dio Fikretinog obiteljskog klana“, rekli su austrijski humanitarci. Sa suzama u očima Fikreta im je opisala da svakog izbjeglicu u tranzitu smatra svojim „rođakom“. “Pokušavam dati koliko mogu, toliko me boli kad odu. Kao da me napuštaju moji rođaci, tako mi ih je žao ”, rekla nam je Fikreta.

 

„Bosanske žene brane europska ljudska prava“

SOS Balkanroute u protekle dvije godine postao je poznat tijekom migrantske krize kroz to što je podržavao brojne individualne humanitarke širom Bosne i Hercegovine, ali i ostvario suradnju s Crvenim križom Unsko-sanskog kantona i organizacijama poput IPSIA-e i drugima.

 

Tako austrijska organizacija danas, primjerice, podržava „Mamu Zemiru“ u Bihaću i Dženetu Sadiković iz Tuzle, koja se u međuvremenu profesionalizirala i koja je, kao prestavnica EMMAUS-MSF-Solidarnost, pomoću donacija iz Austrije u Tuzli otvorila Dnevni centar za migrante gdje se mogu tuširati, dobivaju hranu i mogu sudjelovati u radionicama.