Majke Srebrenice traže dopunjavanje strategije za procesuiranje ratnih zločina

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa" smatraju da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne treba da usvaja revidiranu strategiju za progon ratnih zločinaca, dok se ne izvrše izmjene i dopune tog dokumenta.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Predložena revidirana strategija za progon ratnih zločinaca ne treba biti usvojena od strane Vijeća ministara BiH dok se ne izvršene izmjene i dopune navedene strategije.

Prethodna strategija je od onih, koji su je kreirali, proglašena propalom strategijom, a upravo je svoj kolaps doživjela zbog toga što njezini kreatori nisu odredili prioritetne predmete i predmete koji bi se rasporedili unutar pravosudnog sistema BiH. Danas se nudi isti scenarij, prvo da se usvoji revidirana strategija od strane VMBiH, a onda da se odrede prioriteti i predmeti koji bi se sa tužilaštva BiH prebacili na niže nivoe.

Serge Brammertz, glavni Tužilac MICT-a je u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a kritički naglasio da se predmeti Pravila puta ne rade od strane tužilaštva BiH i smatramo da se navedeni predmeti trebaju HITNO uzeti u obzir i jasno inkorporirati u predloženu strategiju.

Žrtve su prioritetno zainteresirane da dobijemo novu strategiju, ali usvajati strategiju koja je identična propaloj strategiji predstavlja prst u oko žrtvama. Pozivamo sve zainteresirane strane koje imaju interes i uticaj da još jednom analiziraju predloženu revidiranu strategiju kako bi se uvjerili da je identična prethodnoj - propaloj strategiji.

S toga ih pozivamo da izvrše izmjene i dopune i da ispoštuju mišljenje žrtava, a do tada da VMBiH ne usvaja revidiranu strategiju, izjavili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.