Majkić: Cilj izmjena poslovnika dodatna provalija u koju pada BiH

Delegat SNSD-a Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da je cilj inicijative SDS-a i PDP-a o izmjenama poslovnika Predstavničkog doma da se što prije pristupi izboru komisije za izbor i imenovanja i uz podršku četiri poslanika iz Republike Srpske i uz pomoć bošnjačkih glasova završi izbor Savjeta ministara.

Majkićeva je ocijenila da je to nezapamćen slučaj da oni koji su izgubili izbore biraju prema svom nahođenju što će im omogućiti da budu izabrani u Savjet ministara.

Ona je rekla za ATV da će izmjena poslovnika biti dodatna provalija u koju pada BiH, što treba i omogućiti, ako im je to cilj.

"Ako za izmjenu poslovnika obezbijede 22 glasa, to znači da će i za izbor Savjeta ministara moći da obezbijede isti broj glasova. Ovo je ispipavanje pulsa", objasnila je Majkićeva, koja je napomenula da niko ne pominje da je Parlamentarna skupština dvodoma skupština i da se sve, osim potvrđivanja Savjeta ministara BiH, usvaja u oba doma.

Govoreći o ANP-u, koji je trebalo da se nađe na dnevnom redu predstojeće sjednice Savjeta ministara, Majkićeva je podsjetila da je ovaj dokument deveti put skinut sa dnevnog reda, jer je to tražio Mirko Šarović, te upitala zašto to stalno i zbog čega se o njemu ne glasa.

Komentarišući informaciju da je na predstojećoj sjednici Savjeta ministara na dnevnom redu pitanje migracija kojim se želi nametnuti sporazum, koji je donio ministar bezbjednosti Dragan Mektić, a predviđa da na istočnu granicu bude upućena Federalna policija kao ispomoć Graničnoj policiji, Majkićeva je objasnila da jedino direktor Granične policije može podnijeti zahtjev za pomoć u čuvanju granice uz prethodni dogovor sa entitetima i Brčko distriktom.

"Kako je to zamislio Mektić, to je pokušaj narušavanja Ustava BiH jer je izgleda zaboravio da je taj konsenzus ključni problem u BiH", istakla je Majkićeva.

Ona je upitala da li je BiH u stanju da se suoči sa izazovom migracija, šta će se dogoditi u slučaju povećanog priliva migranata i šta o tom pitanju predlaže Savjet ministara.