Makarskoj smrklo, Neumu svanulo

Neum

I dok se u Makarskoj ljute na Vladu Hrvatske zbog odluke o karantinu, u Neumu je udarni termin od 15. do 30. jula gotovo u potpunosti popunjen 

Odluka Vlade Republike Hrvatske da se uvede karantin za stanovnike BiH pogodila je mnoge. Iz Turističke zajednice Mostar kažu da je ove veći udar za Hrvate, nego na građane BiH.

Igranje sa živcima

- Odmah sam stupio u kontakt s ljudima iz Dubrovačko-neretvanske županije, kolegama koji tamo rade s područja Makarske rivijere. Mogu vam reći da oni to doživljavaju kao veći udar na sebe nego na građane BiH. Ipak, godinama unatrag upućeni su na goste iz BiH. Ovo što su uradili mislim da je dijelom smišljen potez Evropske unije, koja je zatvorena unutar sebe. EU ima fondove s kojima sigurno mogu pomoći zemljama koje su prve na udaru, kaže Menso Duraković, predsjednik Turističke zajednice Mostar.
Naglašava kako je ovo jedinstvena prilika da se okrenemo domaćem turizmu i istražimo sve ljepote koje nudi BiH.
- Nama ostaje za nauk, pod moranje, da se okrenemo sebi, koristimo bh. resurse. Sva ona putovanja koja smo naumili za godišnje odmore provesti izvan BiH, izgleda da ćemo morati ostati ovdje. Mi imamo kvalitetnu ponudu, čitava BiH je divna zemlja koju svi trebamo upoznati. Sad je na turističkim radnicima, odnosno ljudima koji žive od turizma, prije svega, da prilagode cijene novonastaloj situaciji i da budu prihvatljive za domaće goste. Ovo je poruka i ministarstvima u smislu koliko je potrebna dobra infrastruktura jer jedini bh. grad sa izlazom na more, prema podacima Turističke zajednice Mostar, uveliko je popunjen, riječi su Durakovića.


Vlasnici apartmana u Makarskoj ljuti su i ogorčeni što im njihova vlada uvodi takve mjere. Većinski gosti su im uvijek bili bh. građani.
- Pa cijela Makarska rivijera živi od Bosne i sada ovo što su napravili je užas. Nažalost, svi već imamo propalu sezonu, a tek sada će biti katastrofa, nama osobno je 70 posto bh. gostiju. Od jučer je otkazano pola rezervacija, ali, naravno, državni nameti ostaju isti. A šta reći nego da se igraju s ljudima i ljudskim živcima, rekla je za portal Oslobođenja vlasnica apartmana u Makarskoj Sandra Šutić.
Predsjednica Turističke zajednice Makarske Hloverka Novak-Srzić kaže da će promet u ovoj općini znatno opasti zbog sporne odluke Vlade te zemlje. Ističe kako se nada da će barem uspjeti ostvariti promet od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu te naglašava da je znatan broj turističkih djelatnika snizio cijene.

Nakon odluke susjedne Hrvatske da bh. državljani moraju u samoizolaciju 14 dana, mnogi su preko noći promijenili planove

- Žao nam je što su uvedene mjere o obaveznoj izolaciji na granici, jer su turisti iz BiH naši tradicionalni gosti. Međutim, ono na šta prvo moramo misliti je zdravlje ljudi. Svi vidimo da je došlo do naglog broja oboljelih u svim zemljama regiona, uključujući i BiH. Broj zaraženih raste i u Hrvatskoj te stoga najprije moramo razmišljati o zdravlju. Nadamo se svi da će ove mjere biti privremene i da će stanovnici BiH uskoro opet moći dolaziti na Makarsku rivijeru. Moramo svi zajedno biti strpljivi, rekla nam je Novak-Srzić.
I dok u Makarskoj imaju problema popuniti smještajne kapacitete, u Neumu nije takav slučaj. Udarni termin za odlazak na more od 15. do 30. jula je gotovo u potpunosti popunjen, može se iznajmiti tek pokoji dalji apartman, koji nema pogled na more.

​Prvo booking

- Situacija u Neumu, što se tiče bookinga, bolja je nego ikad. Otkako je Hrvatska uvela te mjere, broj bookinga je nevjerovatno porastao, znači ljudi stalno zovu, rezerviraju, sav je smještaj sad za vikend popunjen. Ovim putem apeliram na sve ljude da ne dolaze bez rezervacija, hoteli su svi otvoreni, privatni smještaj je sav u funkciji. Neum je spreman, samo treba napraviti booking, a ne dolaziti napamet, ističe Davor Krešić iz Udruge turističkih radnika Neum.


Iako je za sada situacija po pitanju rezervacija u Neumu pozitivna, gubitke koje su već pretrpjeli, ističu, niko ne može nadoknaditi.
- Niko nama ne može nadoknaditi gubitke iz 3, 4, 5. i 6. mjeseca, ali je definitivno prošlo puno bolje nego što smo se nadali. Nismo očekivali ništa od sezone, a nasreću, nešto će od nje ipak biti. No, o nikakvim rekordima i nekoj pretjeranoj euforiji nema govora, pojašnjava Krešić.
Tvrdi da moraju biti oprezni, jer “jedan pogrešan potez može nas vratiti na početak, te je zbog toga bitno pridržavati se svih epidemioloških mjera”. Dodaje kako će i veliki hoteli uskoro krenuti s radom, iako je prethodno bilo najavljeno kako ove godine neće uopšte biti dostupni za posjetioce.