Makron: Francuska je spremna priznati palestinsku državu, ali u korisnom trenutku

F

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je danas da je potpuno spreman da prizna palestinsku državnost, ali da to mora biti u korisnom trenutku, javlja Anadolija.

- Za Francusku nema tabua i potpuno sam spreman da priznam palestinsku državu. Mislim da ovo priznanje mora biti u korisnom trenutku - rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholzom) u Njemačkoj.

Naglasio je potrebu da politički proces da korisne rezultate i dodao da neće posegnuti za emocionalnim priznanjem.

Makron je kazao da ne postoje dvostruki standardi u pogledu civila koji stradaju u sukobima u različitim dijelovima svijeta.

Situaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze koji je na meti brutalnih izraelskih napada, Makron je opisao užasavajućom.

- Operacije se moraju zaustaviti u Rafahu - poručio je francuski predsjednik.

Makron je ponovio da Izrael ima pravo da se brani, ali je napomenuo da se to mora učiniti uz poštovanje međunarodnog i humanitarnog prava.

Također je rekao da ne postoji sigurno mjesto za palestinske civile u Pojasu Gaze.

- Podržavamo zahtjev Alžira da se održi hitan sastanak u Ujedinjenim nacijama i radimo s Alžirom i svim našim partnerima u Vijeću sigurnosti na zajedničkoj rezoluciji koja bi odgovorila na humanitarnu hitnost na terenu i dala odgovore u smislu prekida vatre i davanja jasnog mandata UN-a za Gazu - kazao je Makron.

Naglasio je da je i Francuska spremna da radi na mirovnom rješenju i da bi trenutno najkorisniji potez bio proglašenje prekida vatre.

Irska, Norveška i Španija službeno su danas priznale Palestinu kao državu, a belgijski zvaničnici rekli su da će još malo pričekati na korisni učinak.