Makron nakon Moskve putuje u Kijev: Putin me je uvjerio u svoju spremnost da održi stabilnost i integritet Ukrajine

jg
Makron je razgovarao sa Putinom i pokušao da odvrati Moskvu od invazije u Ukrajinu, dok je Putin istakao kako će tražiti kompromis kao dogovor

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) jučer se sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Moskvi, nakon čega se uputio u Kijev. 

Makron je razgovarao sa Putinom i pokušao da odvrati Moskvu od invazije u Ukrajinu, dok je Putin istakao kako će tražiti kompromis kao dogovor, prenosi "AFP".

Putin je Makronu rekao da kako će Rusija uraditi sve što je u njenoj mogućnosti da dođe do kompromisa koji svima odgovara. Također, nakon razgovora koji je trajao više od pet sati, Putin je istakao kako je Makron iznio nekoliko prijedloga, koji su mogući kao osnova za dalje korake.

- Predsjednik Putin me je uvjerio u svoju spremnost da se angažuje u tom smislu i želju da održi stabilnost i teritorijalni integritet Ukrajine - rekao je Makron.

- Sljedećih nekoliko dana bit će odlučujući i zahtijevat će intenzivne razgovore koje ćemo zajedno voditi - dodao je Makron. 

Francusko predsjedništvo je saopćilo da prijedlozi uključuju angažman obje strane da ne poduzimaju nikakvu novu vojnu akciju.

Inače, Makron je bio prvi najviši zapadni lider koji se sastao sa Putinom od početka krize u decembru.