Malezijski putnički avion oboren ruskom raketom nad Ukrajinom

Ruska vojna jedinica je raketnim sistemom Buk pogodila avion Malaysia Airlines prije četiri godine, kada je poginulo 298 putnika i članova posade.

Međunarodni tim istražitelja saopćio je da je detaljnom analizom videosnimaka ustanovljeno da je ruska vojna jedinica raketnim sistemom Buk pogodila avion kompanije Malaysia Airlines na letu MH17, koji je oboren prije skoro četiri godine.

Wilbert Paulissen iz holandske policije rekao je na prezentaciji rezultata istrage da je avion oborila raketa 53. protuzračne brigade ruske vojske sa sjedištem u ruskom gradu Kursku, prenosi Beta.

Taj putnički avion je 17. jula 2014. bio na letu iz Amsterdama ka Kuala Lampuru kada je oboren iznad teritorije Ukrajine.

Svih 298 putnika i članova posade aviona je poginulo.

Optužbe i suđenje

Rusija je u više navrata negirala umiješanost u obaranje malezijskog putničkog aviona.

Holandska Vlada saopćila je u septembru prošle godine da će svim osumnjičenima za rušenje aviona Malaysije Airlines biti suđeno u Holandiji.

Odluku su zajednički donijele države koje su istraživale pad aviona - Austrija, Belgija, Malezija, Ukrajina i Holandija.

Rusija je prije tri godine, prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, uložila veto na rezoluciju o uspostavi posebnog međunarodnog suda koji bi sudio odgovornima za rušenje aviona Malaysia Airlines.