Mamadu iz Gvineje u maglajskom džematu Bijela Ploča ostavio hajr: This is fi sebilillah

.
Radnicima koji rade rekonstrukciji džamije u džematu Bijela Ploča, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Maglaj, prišao je musafir, Mamadu iz Gvineje, čije je prezime teško izgovoriti i isto tako teško napisati. Kako su objavili na zvaničnoj stranici ovog džemata, prišao je radnicima, poselamio se, a oni su ga počastili kahvom i kolačima, te upitali treba li mu šta.

Tražio je jedan sahat da mu se mobitel puni u džamiji. Dok su radnici poslije podne namaza sjeli da sebi zadaju poslovne zadatke, brat Mamadu se “izgubio”. Otišli smo iza džamije da radimo i ostali smo zapanjeni sa onim šta smo vidjeli. Mamadu je sam za 20 minuta povezao vijenac za ploču koju smo mi planirali raditi za kotlovnice. U znak zahvale ponudili smo mu novac za njegov trud, on je to odbio rekavši: “No brother, this is fi sebilillah” (Ne brate, ovo je od mene na Allahovom putu) – navodi se u objavi.

Ostalo je evidentirano da je nekada 2021. godine, kada se obnavljala džamija na Bijeloj Ploči, svojim rukama brat Mamadu iz daleke Gvineje, ostavio hajr.

Mamadu je tu nekoliko dana, i nastavlja svoj put prema, kako on reče, boljem životu, prema Evropi. Da mu Allah Dragi pomogne na tom putu, a mi ćemo se pobrinuti da ima bar jedan obrok dok je među nama – poručili su iz džemata BIjela Ploča.