Mara Mihailović šije narodne nošnje, veze peškire i maramice: Sve je manje posla, niti se žene niti rađaju

asd
Više ja sašijem dječijih nošnji nego što se rodi beba, kaže ova penzionisana krojačica

Mara Mihailović, penzionisana krojačica, jedina na području Bosanske Gradiške, Srpca i Laktaša ručno veze peškire i maramice za svadbe, šije dječije narodne nošnje, torbe i druge predmete.

Na bogato uređenom štandu, u uglu zelene pijace u Bosanskoj Gradišci, Mara je brižljivo izložila svoje ručne radove i iščekuje kupce. A njih je sve manje.

Igla i konac

- Sve manje je ljudi, mladi se sve rjeđe žene i udaju, manje se i djece rađa. Odoše mladi u inozemstvo. A imam baš za njih dječije nošnje u kompletu od 10 do 30 maraka ili peškire za svadbe od šest do osam maraka po komadu. Šivenje je naša kućna tradicija, od igle i konca živjeli su prvo moja prabaka pa baka majka, a sada i ja. Nekada sam šila i muška odijela i imala mušterije od Banje Luke do Srpca - sjetno govori Mara Mihailović.

Kaže da ima zalihe materijala za šivenje za još nekoliko godina. Živi u Bosanskoj Gradišci, a rodom je iz srbačkog sela Kukulje.

Sada šije, kako kaže, isključivo iz ljubavi i poštovanja prema ovome zanatu.

Okrenuti se životu

On ju je othranio, šijući je podigla i dvoje djece. Živjela je u nekoliko država, u Srbiji, Sloveniji i Njemačkoj. Sada je tu, u Bosanskoj Gradišci.

- Sve je nekako utihnulo, nema dječije graje, svako se povukao u sebe. Ova korona je zabranila i veselja i svadbe. Više ja sašijem dječijih nošnji nego što se rodi beba. To nije dobro, moramo se okrenuti životu, djeci i poslu - ističe Mihailović, koja je ušla u osmu deceniju, a i dalje je krasi optimizam koji nedostaje mnogo mlađim generacijama od nje.

Greška djeda i matičara

Do prije tri godine prezivala se Mihajlović, a onda su u općinskoj službi pronašli da je ipak Mihailović.

- Zaključili smo da je pogriješio moj djed koji me upisivao nakon rođenja. Umjesto Mihailović, naveo je Mihajlović, a mome ocu upisali su ime Boris umjesto Borislav. Najvjerovatnije su i djed i tadašnji matičar popili koju više i pogriješili. Nekada je u Kukuljama bilo 19 kuća Mihailovića, danas jedva održavamo to prezime - govori Mara.


Foto: B. Grgić