Marko Trifković osuđen na 15 godina zatvora zbog slučaja ubistva sarajevskih policajaca

F

Kantonalni sud Sarajevo prihvatio je priznanje krivice Marka Trifkovića u predmetu koji se vezivao za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa i Davora. Trifković je tako osuđen na 15 godina zatvora, potvrđeno je za Klix.ba.

Krajem maja je Marko Trifković sporazumno priznao krivicu u slučaju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, ubistvo koje se dogodilo krajem oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje.

Na današnjem ročištu je Kantonalni sud Sarajevo, sa predsjedavajućim sudijom u ovom postupku Igorom Todorovićem, prihvatio sporazum o priznanju krivice. Time je Trifković osuđen na 15 godina zatvora.

Naime, za ubistvo sarajevskih policajaca optuženi su Savo Marinković i Aleksandar Macan, a Trifkoviću se na teret stavljalo krivično djelo "Teška krađa".

Marinković je optužen da je ubio policajce Šehovića i Vujinovića, ispalivši iz mitraljeza najmanje 20 metaka. Šehović je preminuo na mjestu događaja dok je Vujinović preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. Policajci su ubijeni nakon što su optužene zatekli u krađi automobila Volkswagen Golf 6 hrvatskih registarskih oznaka.

Naime, prema optužnici, Macan je sjedio u Golfu kojeg je pokušavao upaliti s Trifkovićem dok je Marinković bio na suvozačevom mjestu automobila Seat Leon, čuvajući im stražu. Tužilaštvo tvrdi da je Marinković pucao iz mitraljeza na policijsko vozilo u kojem su bili Šehović i Vujinović te da su optuženi Seat Leonom pobjegli u pravcu Lukavice i Pala, gdje su ostavili vozilo te rastavili i zakopali mitraljez. Tvrdi se da su koristili mobilnu aplikaciju Sky za slanje šifriranih poruka.

Postupak protiv Marinkovića i Macana je tako odvojen i još uvijek nije završen, ali je izricanje presude blizu jer je u toku iznošenje završnih riječi.