Mašić: SDA ima problem s matematikom, SDP neće biti bošnjački partner HDZ-u

Damir Mašić, politički direktor SDP-a, kazao je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni novi članovi stranke da je izbor Elvira Karajbića za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bio posve legitiman i zakonit te da sve one optužbe koje je iznijela SDA nisu tačne.

Mašić je kazao da je upravo ta stranka pokušala uzurpirati sve demokratske procese te da je sada već bivši predsjedavajući Edin Mušić (SDA) izgubio svaki vid legitimiteta jer je izabran za državnog poslanika.

On je utvrdio da očito SDA ima problem s matematikom jer je Karajbić izabran sa 52 glasa.

- Sve što je urađeno na sjednici u skladu je sa zakonom, Poslovnikom i Ustavom. Sada samo dobili čovjeka koji neće opstruirati i kršiti procese kao što je to bio ranije slučaj. Cilj nam je bio da izbacimo glavnog opstruktora koji nije poštovao ni procedure, blokirao je procese. Mušićevo ponašanje dokaz je da ovaj čovjek ne bi trebao ništa drugo voditi u ovoj državi. Izbor Karajbića je rješenje, a ne problem - rekao je Mašić.

Na upit novinara je li SDP razgovarao s HDZ-om oko formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou, Mašić je odgovorio da do toga uopće nije došlo. Dodao je da je na izbornim pobjednicima SDA, HDZ-u i SNSD-u da formiraju vlast, ako to mogu.

Istakao je da SDP nije razgovarao ni sa SDA, nego da je odgovorio na njihov poziv koji je kasnije predsjednik stranke Nermin Nikšić, kada je u pitanju priča hoće li biti partneri, to i odbio.

Mašić je dogovorio na pitanje da prokomentira izjavu Dragana Čovića, lidera HDZ-a, da ovoj stranci nije bitno ko će biti bošnjački partner. On je pojasnio da to sigurno neće biti SDP, ukazavši da ova stranka nikome neće biti bošnjački partner te da na saradnju s HDZ-om na nivou FBiH i države uopće ne računaju.

- Nećemo se gurati da budemo dio vlasti kao što to SDA čini. Dvadeset godina je nekome bio cilj raspodjela moći, tendera, poslova, pozicija. Dobro je malo otići i na klupu za rezervne igrače - kazao je između ostalog Mašić.

Inače, danas su predstavljena četiri nezavisna vijećnika iz Gradskog vijeća Zenica Adnan Šabani, Kenan Fetahagić, Dženan Dedić i Sanjin Aldobašić koja su prešla u Klub vijećnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH).