Mask: Prvi čovjek kojem je ugrađen moždani implantat upravlja mišem pomoću misli

B

Čini se da se prvi čovjek kojemu je ugrađen moždani implantat kompanije za medicinsku tehnologiju Elona Maska (Musk), Neuralink u potpunosti oporavio i može upravljati računalnim mišem uz pomoć misli, rekao je Musk.

 

 

 

- Zasad je napredak dobar i čini se da se pacijent u potpunosti oporavio, uz neurološke učinke kojih smo svjesni. Pacijent može pomicati miša po ekranu samo uz pomoć svojih misli - objavio je Musk na platformi društvenih medija X.

U septembru dobili odobrenje, u janauru ugradil i prvi implantat u mozak

Kazao je da u Neuralinku sada nastoje postići da pacijent mišem napravi što više klikova. Iz kompanija nisu odmah odgovorili na Reutersov upit za dodatnim pojedinostima.

Kompanija je u januaru ugradila implantat u mozak svojega prvog ljudskog pacijenta, nakon što je u rujnu dobila odobrenje za to.

 

Implantat kompanije Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom ili ostalom tehnologijom.

U maju je Neuralinku odobrena upotreba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima, nakon što je prethodno testiran na majmunima.

 

Kliničko ispitivanje Neuralinka planirano da traje šest godina

Implantat čine 1024 elektrode koje robot spaja s mozgom s pomoću igle. Neuralink je za kliničko ispitivanje tražio pacijente s tetraplegijom - paralizom u nogama i rukama.

Kada se ljudi počnu kretati, određeno područje mozga postaje aktivno. Elektrode hvataju te signale, što bi trebalo biti dovoljno da se, primjerice, zamisli pokret za upravljanje kursorom na računalu.

Čak i u slučaju uspješnih operacija mogu proći mjeseci dok pacijent nauči upravljati računalom svojim mislima. Planirano je da kliničko ispitivanje Neuralinka traje šest godina.

Istraživanje ovakvih veza mozga i računala traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implantati.

Mask ima velike planove kada je Neuralink posrijedi. Kazao je kako želi omogućiti da se uz pomoć brzih hirurških ugradnja implantata počnu liječiti stanja poput pretilosti, autizma, depresije i shizofrenije.