Mašović: Postoji još najmanje 30 masovnih grobnica

Home

Mašović: Postoji još najmanje 30 masovnih grobnica


Amor Mašović, direktor Instituta za nestale osobe, kazao je za medije da od 150 lokacija iz koliko je do sada ekshumirano žrtava genocida, uključujući i Srbiju, žrtve nisu bile kompletne u više slučajeva.

"Te žrtve se nalaze u više od jedne masovne grobnice, što svjedoči monstruoznosti zločina. Nezabilježeno je u historiji takvo nešto - da se rašire kosti na toliko lokacija. Na primarnim lokacijama su išli buldožeri, raskomadali tijela, zatim su iskopali sekundarne lokacije i tu premjestili žrtve" ,naglasio je Mašović.

Na pitanje hoće li ikada biti sve žrtve pronađene je rekao:

"Jedan objektivan odgovor, koji porodice neće boljeti da čuju, jeste da nikada ni u jednom sukobu nisu pronađene uvijek sve žrtve. Na primjer od ovih srebreničkih žrtava, jedna od žrtava je pronađena u jezeru Perućac, neke od žrtava su završile na dnu rijeke Drine i za očekivati je da neće biti pronađene sve", te je dodao kako je njegova procjena da postoji najmanje 30 masovnih grobnica koje do sada nisu otkrivene i da je u nekima stotine ostataka žrtava.

Naglasio je i da će traganje za žrtavama trajati dok bude postojao Institut, a istakao je i kako je BiH uvjerljivo prva zemlja u svijetu prema uspješnosti traganja za posmrtnim ostacima žrtava.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 11/07/2017 - 12:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top