Masovno trovanje jagodama

Stručnjaci kažu da se simptomi kakve su imali ovi pacijenti javljaju kada su jagode prskane prejakom dozom pesticida ili su zalivane prljavom vodom punom bakterija.

U bolnice diljem Srbije primljeni su deseci osoba koje su se navodno otrovale jagodama, javlja Srbijadanas.

Većina pacijenata imala je želučane tegobe i povišenu temperaturu, a ​stručnjaci kažu da se ovi simptomi javljaju kada su jagode prskane prejakom dozom pesticida ili su zalivane prljavom vodom punom bakterija.

Beograđanin Aleksandar Ilić (59), koji je završio u bolnici zbog trovanja jagodama, prvo je pomislio da je riječ o običnom virusu.

"Poslije ručka pojeo sam pola kilograma jagoda i tokom noći su krenuli bolovi u trbuhu i stravična mučnina. Do jutra mi je bilo sve gore. Počelo je povraćanje, dijareja, groznica, a temperatura je rasla i do 40 stepeni. Sve sam pripisivao želučanom virusu i popio potrebne lijekove. Međutim, meni je bilo sve gore, toliko da sam u jednom trenutku pomislio da ću umrijeti", rekao je Ilić koji je potom otišao u obližnji dom zdravlja, a oni su poslali na Hitnu pomoć.

"Kada su me primili, doktor je odmah pitao da nisam jeo jagode?! Očigledno je da nisam bio jedini slučaj. Zadržan sam u bolnici uz infuziju i antibiotike”, rekao je Ilić.

Sličan problem doživjela je i Beograđanka Tanja Janković. Ona je rekla da je nakon što je pojela jagode bila u izuzetno teškom stanju.

- Kupila sam jagode u jednom poznatom supermarketu i čim sam došla kući, oprala sam ih i pojela. Tada sam bukvalno doživjela potpuni kolaps organizma. Otišla sam u Urgentni gdje su mi dali lijekove i uključili infuziju... - rekla je Janković.

Infektolog Žarko Ranković ističe da ovo trovanje nije nimalo naivno i da svi poslije jela primijete ove ili slične probleme odmah jave ljekaru.