Matthew Palmer sletio na Sarajevski aerodrom: Narednih dana susreti s bh. političarima

matthew
Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Matthew Palmer doputovao je večeras na Sarajevski aerodrom, u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Na Aerodromu je povećano prisustvo policije, a američki diplomat već za sutra ima zakazane sastanke s bh. dužnosnicima. U Sarajevu je večeras doputovala i Angelina Eichhorst, direktorica za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove, a na aerodromu ju je dočekao šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Iz Predsjedništva BiH je ranije saopćeno da će članovi Predsjedništva u ponedjeljak primiti Palmera i Eichhorst. Dužnosnici SAD i EU će s članovima Predsjedništva BiH najprije razgovarati u odvojenim terminima od po 45 minuta. Tako je prvi razgovor planiran za 10:45 sa Željkom Komšićem, a 45 minuta poslije sa Šefikom Džaferovićem, dok je za 12:15 planiran sastanak s Miloradom Dodikom. Nakon pojedinačnih u 13 sati bit će održan i zajednički sastanak članova Predsjedništva BiH s Palmerom i Eichhorst. Istog dana dužnosnici SAD i EU sastat će se s članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH.

Palmer će sutra održati zajednički radni ručak s predsjednicima opozicijskih stranaka u BiH Branislavom Borenovićem (PDP), Predragom Kojovićem (NS), Fahrudinom Radončićem (SBB), Nerminom Nikšićem (SDP), Mirkom Šarovićem (SDS) i Elmedinom Konakovićem (NiP).

Sutrašnjem ručku predviđeno je da prisustvuju i veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.