Maturanti Behram-begove medrese svečano prodefilovali ulicama Tuzle (FOTO)

Behram-begova medresa u Tuzli ove godine iznjedrila je 342. generaciju učenika koji su svečanim defileom tuzlanskim ulicama danas zvanično zatvorili još jedno poglavlje života.

S cvijećem u rukama, maturanti su svečanu šetnju započeli ispred Behram-begove medrese u kojoj su proveli protekle četiri godine, a potom se zašputili prema portalu stare Medrese na tuzlanskom Skveru.

Na tuzlanskoj Kapiji 140 mladih koji su završili svoje srenjoškolsko obrazovanje učenjem fatihe su odali počast ubijenoj mladosti 25. maja 1995. godine, a svoj svečani pohod gradskim ulicama su nastavili prema Džindićkoj džamiji. 

Behram-begova medresa u Tuzli slovi za najstariju odgojno-obrazovnu ustanovu na prostoru sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.

Screenshot_1_2.png

U historijskim dokumentima prvi put se spominje 1626. godine, a u kontinuitetu je radila sve do Drugog svjetskog rata, kada je svoj rad prekinula na nekoliko mjeseci. 

Uredbama tadašnjeg režima Behram-begova medresa je skupa sa svim drugim okružnim medresama u BiH 15. januara 1949. godine zatvorena.

U periodu mirovanja koji je trajao 44 godine svi pisani i materijalni tragovi o tuzlanskoj medresi su nestali, a čak je 1974. godine srušena i njena zgrada koja se nalazila u centru Tuzle.

Screenshot_2_2.png

Od te građevine ostao je samo ulazni portal, odnosno kapija koja danas slovi za jedan od simbola Tuzle.

Rad ove ustanove koja danas ima važnu ulogu u BiH ponovo je uspostavljen 6. oktobra 1993., a u posljednjih nekoliko godina uzastopno je najbolja škola u rangu gimnazija u Tuzlanskom kantonu. 

Uspješne rezultate učenici Behram-begove medrese postigli su i ove školske godine, osvojivši nekoliko prvih mjesta na takmičenjima koja su održavana za učenike srednjih škola na prostoru Federacije BiH.