May danas podnosi ostavku, otvara utrku za nasljednika

Očekuje se da britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) danas podnese ostavku s čela vladajuće Konzervativne stranke, otvarajući utrku unutar stranke za njenog nasljednika, ali ne i glasanje javnosti o novom čelniku zemlje.

Nije planirano da Mej (62) održi javni govor danas, ali se očekuje da će potvrditi svoju ostavku u pismu Komitetu 1922 konzervativnih poslanika.

Ona je objavila namjeru da podnese ostavku u prošlom mjesecu, priznajući da nije uspjela privoliti parlament da odobri sporazum o britanskom napuštanju Evropske unije.

- To što nisam uspjela realizirati Brexit jeste i uvijek će biti uzrok mog najdubljeg žala - kazala je u emotivnom govoru Mej pred svojim uredom u Downing Streetu 24. maja.

Mej će nastaviti obavljati premijersku dužnost do izbora novog konzervativnog čelnika među stranačkim poslanicima i članovima - u procesu koji bi mogao potrajati do dva mjeseca.

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Džonson (Johnson) favorit je za njenog nasljednika.

Konzervativni euroskeptici, koji su bili nezadovoljni sporazumom koji je Mej postigla s EU, pozvali su na njenu ostavku.

Premijerka je potvrdila u martu da će podnijeti ostavku nakon što je parlament odbio četvrti put njen sporazum s EU. Poslanici su glasali tri puta protiv sporazuma, a četvrti put glasanje nije ni održano zbog rastućeg protivljenja sporazumu.

U aprilu je EU odobrila Britaniji šestomjesečno produženje roka za napuštanje bloka, u nadi da će poslanici pronaći put iz slijepe ulice. Novi rok za Britaniju da napusti EU je 31. oktobar, prenosi dpa.