Maza sve bliža Topsu po prodaji

Veliki uspjeh koji je premium krem-namaz od lješnjaka pod imenom Maza, kompanije AC Food iz Velike Kladuše, postigao za kratko vrijeme bio je povod da se posjeti ova kompaniju i obiđe pogon prehrambene proizvodnje u Agrokomercu.

Rad na receptu

Naime, krem-namaz Maza do sada se našao na policama oko 800 prodajnih mjesta u Bosni i Hercegovini, a uskoro će se prodavati i u nekim od poznatih inostranih trgovinskih lanaca. Riječ je o nekada dobro poznatom Agrokomercovom proizvodu, ali sa unaprijeđenom recepturom. Kako je istakao Edo Numić, direktor Direkcije za marketing i razvoj AS Holdinga, tim domaćih i internacionalnih eksperata i tehnologa radio je na receptu za Mazu sa 20 i 30 posto sadržaja lješnjaka, a u ponudi imaju i crunchy verziju sa hrskavim kuglicama žitarica.

Kroz proizvodni pogon proveo nas je Asim Veladžić, šef smjene, koji nam je kazao da imaju odličan prijem novog proizvoda na tržištu, te da se namaz sve više približava njihovom najprodavanijem proizvodu - Tops biskvitima.

- Svake minute u BiH se proda po jedna tegla Maze. Trudimo se da podmirimo tržište, a uskoro ćemo i da je izvozimo u inostranstvo, ispričao nam je Asim.

Tehnički direktor u kompaniji AC Food u Velikoj Kladuši je Alen Badnjević iz Bosanske Krupe, koji nam je ispričao kako je tekla proizvodnja od 2017. godine, otkada AC Food ima proizvodni pogon u Agrokomercu.

- Proizvodimo krekere, supe, kafu, biskvite, proizvode od voća i povrća, te žele i čokolade. AC Food je jedina kompanija u regionu koja obrađuje kakao sirovinu i pravi smjese za čokolade koju koriste Vispak Visoko i mnoge druge fabrike i definitivno smo vodeća prehrambena industrija u BiH, kazao nam je Badnjević, kako prenosi Oslobođenje.ba.

AC Food je dvanaesta poslovna jedinica od ukupno šesnaest iz AS Grupacije. Kod njih u Velikoj Kladuši sigurna radna mjesta pronašlo je 97 radnika i očekuju rast, kako proizvodnje tako i broja zaposlenih.

Radnici koje smo susreli na proizvodnoj traci bili su raspoloženi za razgovor, te su nam rekli da su zadovoljni radnim uslovima, a posebno su pohvalili novi proizvod Mazu, za koji kažu da ga i njihova djeca vole.

 

Novi proizvodi

Posjetili smo i proizvodni pogon biskvita Tops, koji je jedan od najstarijih i najpopularnijih proizvoda u BiH. AC Food je kupovinom proizvodnog pogona kupio i brend Agrokomerca, te zbog duge i respektabilne tradicije ne pada im na pamet da išta mijenjaju.

Proizvodne trake rade besprijekorno, a mašina koja proizvede biskvita više nego ijedna u regionu stara je čak 40 godina i kupljena je od prestižne britanske kuće Baker Perkins.

- Nikad nismo imali problema sa njom, radi kao švicarski sat, kazao nam je poslovođa Asim.

Boravkom u Agrokomercu imali smo priliku da probamo i nekoliko eksperimentalnih proizvoda koji još nisu zvanično najavljeni, ali ekspertni timovi iz BiH, Turske i još nekih zemalja rade na njima. Neke od čokolada koje planiraju uskoro izbaciti na tržište već izgledaju odlično, ali je proces finalizacije proizvoda dug i pažljivo se odvija pod budnim okom stručnih službi. S obzirom na to da je Maza bila pun pogodak na domaćem tržištu, nema razloga da tako ne bude i sa nekim narednim proizvodom iz ove kompanije.

Izvor: