Medicinska pomoć iz UAE još na aerodromu

aerodrom
Radi se o vrlo vrijednoj medicinskoj pomoći koja uključuje 40 respiratora te veliki broj testova na koronavirus

 

Donacija vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) još je uskladištena na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, potvrdio je za „Avaz“ portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević

Radi se o vrlo vrijednoj medicinskoj pomoći koja uključuje 40 respiratora te veliki broj testova na koronavirus, 25.000 odjevnih kompleta za zaštitu, 150.000 pari rukavica, 150.000 maski N95, 150.000 jednokratnih hirurških maski, 150.000 jednokratnih zaštitnih maski, 50.000 vizira i 20.000 zaštitnih naočala, 40 respiratora i 100.000 testova na koronavirus. 

Riječ je o donaciji koju građanima BiH poklanja Hind bint Maktoum bin Juma el-Maktoum, inače supruga potpredsjednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Mohammeda bin Rashida el-Maktouma.

Kako nam je pojasnio Kovačević, s raspodjelom se čeka jer se traži da Ministarstvo civilnih poslova BiH dostavi tržišnu vrijednost svakog pojedinačnog predmeta u okviru donacije.

- To se traži kako bi svaki pojedinačni predmet iz donacije mogao biti carinjen po svom tarifnom broju. Takva je procedura, a naravno da će UIOBiH, kad se završi ovaj proces, donijeti odluku o oslobađanju od carine jer se radi o donaciji - istakao je Kovačević.