Mediji: Bjeloruska opozicionarka prebjegla u Ukrajinu

Kolesnikova
Njemačka je pozvala bjeloruskog predsjednika da pojasni šta se dogodilo čelnici protesta Mariji Kolesnikovi.

 

Troje bjeloruskih opozicionih političara, među kojima je liderka demonstracija Marija Kolesnikova koja je nestala u ponedjeljak, prošli su graničnu kontrolu na bjelorusko-ukrajinskoj granici, prenosi agencija Reuters navode zvaničnika službe granične policije Bjelorusije.

Reuters podsjeća kako je opozicijski pokret objavio da su maskirani ljudi priveli Kolesnikovu u centralnom dijelu bjeloruske prijestolnice Minska u ponedjeljak i odvukli je u kombiju, te kako su njena dva saveznika kasnije također nestala.

Na bjelorusku graničnu službu se poziva i Deutsche Welle (DW) koji prenosi da je granična policija uhapsila Kolesnikovu pri „nelegalnom“ pokušaju da napusti državu, ali su je potom pustili da pređe u Ukrajinu.

Iz DW-a dodaju kako opozicijski pokret još nije potvrdio ove navode.

Ruski mediji navode kako su njeni saveznici iz opozicijskog pokreta Anton Rodnenkov i Ivan Kravcov u Ukrajini.

Rusko izvještavanje

Agencija TASS je prvo objavila kako su članovi bjeloruskog Koordinacijskog vijeća Kolesnikova, Kravcom i Rodnenkov prošli granicu i ušli u Ukrajinu, a izvor agencije je bio glasnogovornik Graničnog komiteta Bjelorusije Anton Bičkovski.

„Možemo potvrditi kako su oni prošli graničnu kontrolu na prelazu Aleksandrovka u 04:00 ujutro“, kazao je Bičkovski.

No, nešto kasnije je TASS prenio navode TV kanala Belarus-1 kako je Kolesnikova pritvorena na granici.

„Pripadnici Koordinacijskog vijeća za preuzimanje vlasti Anton Rodnenkov i Ivan Kravcov su pobjegli van države tokom protekle noći. Njihova kolegica Marija Kolesnikova je pokušala napustiti Bjelorusiju nelegalno, ali je pritvorena na granici“, navodi se u izvještaju.

Stav Njemačke

Njemačka je pozvala bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da pojasni šta se dogodilo čelnici protesta Mariji Kolesnikovi nakon izvještaja da su opozicionerku u ponedjeljak ujutro u Minsku oteli neidentificirani maskirani muškarci.

Kolesnikova, članica opozicionog koordinacijskog vijeća, posljednja je od tri političarke u Bjelorusiji koje su se udružile prije predsjedničkih izbora 9. augusta kako bi pokušale pobijediti Lukašenka koji godinama vlada zemljom, prenosi Fena.

"Jako smo zabrinuti zbog Kolesnikove. Zahtijevamo pojašnjenja o njenoj lokaciji i puštanje svih političkih zatvorenika u Bjelorusiji", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Njemačka, koja trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom Evropske unije, radi "punom brzinom" na paketu sankcija EU-a protiv čelnika u Bjelorusiji, dodao je Maas.

Trojica diplomata Evropske unije kazali su ranije u ponedjeljak za Reuters da EU namjerava do sredine septembra uvesti ekonomske sankcije protiv 31 visokog bjeloruskog zvaničnika, uključujući ministra unutrašnjih poslova, kao odgovor na izbore za koje zapad kaže da su namješteni.

Politički dijalog

Gotovo mjesec dana nakon masovnih protesta protiv ishoda izbora, u kojima je Lukašenko odnio pobjedu kako bi produžio svoju 26-godišnju vladavinu, EU želi kazniti vladino djelovanje i podržati pozive na nove izbore.

Maas je rekao da su neprekidna hapšenja i nasilje nad članovima opozicije i demonstrantima neprihvatljivi.

Njemačka i druge evropske zemlje u više su navrata tražile od Lukašenka da započne politički dijalog sa opozicijom, ali taj je zahtjev zanemaren.

Izvor: