Mediji u BiH o hapšenju Galijaševića i drugih

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona lišili su slobode bivšeg gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, potvrdio je za bh. medije Galijaševićev advokat Ilijas Midžić.

-"On me jutros nazvao na telefon i rekao mi da su pripadnici MUP-a došli i priveli ga", rekao je advokat Midžić.

Osim Galijaševića, uhapšene još četiri osobe, među njima i predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Bihać.

-"Lišeni su slobode zbog postojanja osnove sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti i primanje dara i drugih oblika koristi. U toku je kriminalistička istraga koju predvodi nadležni tužilac", kazala je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Galijašević je uhapšen zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela koje se odnosi na malverzacije u vezi s izgradnjom zgrade Javnog komunalnog preduzeća Komrad. Krajem 2015. godine Federalna uprava policije (FUP) je po nalogu Tužilaštva USK-a pretresla prostorije Gradske uprave grada Bihaća i JKP Komrad.

Galijašević je u slučaju "Komrad" osumnjičen da je kao gradonačelnik Bihaća zloupotrijebio položaj prilikom prodaje zemljišta na kojem se nalazila zgrada koja je pripadala Komradu, a koja je naknadno na osnovu odluke gradskih vlasti srušena.

Bivši gradonačelnik Bihaća ranije je hapšen 2016. godine zbog sumnje na počinjenje krivičnih djela primanja mita i sprečavanja dokazivanja, podsjeća agencija Beta.

Galijašević je uhapšen prilikom preuzimanja 10.000 KM (blizu 5.000 eura) označenih novčanica od vlasnika jedne bihaćke firme.