Mediteran postaje sve fatalniji za izbjeglice koje pokušavaju doći do Evrope

.
Dok je broj izbjeglica i migranata koji prelaze Mediteran na putu za Evropu manji nego 2015. godine, putovanja postaju sve smrtonosnija - rekla je Mantu

Tokom svog putovanja, izbjeglice i migranti nemaju drugog izbora nego da se oslone na krijumčare da pređu pustinju Saharu, kazala je glasnogovornica UNHCR-a Shabia Mantoo

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da je, iako je broj izbjeglica i migranata koji su stigli u Evropu prelaskom Mediterana posljednjih godina smanjen u odnosu na 2015, ova ruta za njih postaje sve smrtonosnija.

Glasnogovornica Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR) Šabia Mantu (Shabia Mantoo) podsjetila je da je 2015. godine u Evropu ušao rekordan broj izbjeglica i migranata, oko milion.

Mantu je navela da je u narednim godinama taj broj opadao. Tako je u 2018. godini u Evropu prešlo ​​141.500 ljudi, 123.700 ljudi u 2019, 95.800 u 2020. i 123.300 u prošloj godini.

- Dok je broj izbjeglica i migranata koji prelaze Mediteran na putu za Evropu manji nego 2015. godine, putovanja postaju sve smrtonosnija - rekla je Mantu.

Kako je kazala, iako je smanjen broj prelazaka, povećan je broj smrtnih slučajeva.

Također, Mantu je navela da je 2018. godine poginulo ili nestalo u vodama Mediterana 2.277 neregularnih migranata, 2019. 1.510, zatim 2020. 1.881 i 3.231 prošle godine.

Istakla je da je najviše smrtnih slučajeva zabilježeno na rutama Eritreje, Somalije, Džibutija, Etiopije, Sudana i Libije.

- Tokom svog putovanja, izbjeglice i migranti nemaju drugog izbora nego da se oslone na krijumčare da pređu pustinju Saharu. I to ih izlaže visokim rizicima od zlostavljanja. Iz Libije i Tunisa mnogi pokušavaju preći more kako bi stigli do Italije i Malte - naglasila je Mantoo.

Pozvala je međunarodnu zajednicu na poduzimanje dodatnih mjera kako bi se spriječila pogibija neregularnih migranata u vodama Mediterana i kako bi zaštitili izbjeglice i tražioce azila koji putuju u Evropu.

Zemlje na sjeveru Afrike, poput Libije, Tunisa i Maroka, smatraju se izlaznim tačkama za neregularne migrante koji žele ilegalno doći u Evropu preko Mediterana.