Među zemljama za koje su izdata crvena upozorenja je i BiH

nevrijeme
Koordinacioni centar EU za hitne slučajeve izdao je crvena upozorenja zbog visokih temperatura za veći dio Italije, sjeveroistočne Španije, Hrvatske, Srbije, južne Bosne i Hercegovine i Crne Gore

 

Oluja i vjetar koji su sinoć zahvatili veliki dio Bosne i Hercegovine uzrokovali su brojne probleme. U nekoliko gradova vjetar je čupao drveća, a u brojnim općinama prijavljen je i nestanak električne energije. Dok se još utvrđuje da li je i koliku štetu nevrijeme uzrokovalo, Svjetska meteorološka organizacija upozorava da će se toplotni talas na sjevernoj hemisferi intenzivirati. Procjenjuje se da je samo u Evropi 61.000 ljudi umrlo u toplinskim talasima prošle godine.

Koordinacioni centar EU za hitne slučajeve izdao je crvena upozorenja zbog visokih temperatura za veći dio Italije, sjeveroistočne Španije, Hrvatske, Srbije, južne Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U Italiji, na ostrvu Sardinija temperatura je dostigla 44°C, a Rim je u utorak dostigao 40°C. Ministarstvo zdravlja izdalo je crvena meteorološka upozorenja za 20 od 27 glavnih gradova u zemlji, a očekuje se da će taj broj porasti na 23 u srijedu.

Ipak, meteorolozi za danas u našoj zemlji predviđaju jači razvoj oblačnosti od poslijepodnevnih sati i tokom noći na četvrtak, a lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim, centralnim i istočnim područjima Bosne.

Izgledni su obilniji pljuskovi i lokalna pojava grada.

 

FHMZ izdao narandžasto upozorenje

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) za danas je izdao Narandžasto upozorenje za područje sjeverno, centralno i istočno područja Bosne zbog jakih 
pljuskova praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra te lokalnom pojavom grada.

Upozorenje je izdato za danas od 16:00 do sutra 9:00 sati.

Uz jači pljusak može pasti 20-40 litara kiše po metru kvadratnom. Uz grmljavinske oblake olujni udari vjetra brzine 55-75 km/h.

-Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama.