Međunarodna agencija najavila kraj upotrebe fosilnih goriva

.
Birol ovdje naglašava porast udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

Uprkos brojnim problemima, posljednje procjene idu u smjeru smanjenja svjetske potražnje za naftom.

 

 

Dosegnut vrhunac

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je objavila kako je potražnja za naftom dosegla svoj vrhunac te će se uskoro početi smanjivati. Zaključak temelje na nekoliko činjenica među kojima je i drastičan napredak u tehnologijama koje omogućavaju proizvodnju zelene energije.

Naravno, tu je i pravi procvat elektromobilnosti zbog kojeg se povećava udio električnih automobila na tržištu novih automobila. Napredak je toliko velik da su odlučili korigirati svoja previđanja glede proizvodnje fosilnih goriva.

Naime, prijašnje prognoze bile su kako će proizvodnja doseći vrhunac 2030. godine, a sada prognoziraju da će se to dogoditi ranije u ovom desetljeću. Čak je i direktor IEA-a Fatih Birol javno obznanio ovakvu tezu.

Porast udjela

"Samo na temelju današnjih postavki politika vlada diljem svijeta - čak i bez ikakvih novih klimatskih politika - potražnja za svakim od tri fosilna goriva dosegnut će vrhunac u nadolazećim godinama", napisao je Birol u autorskom tekstu za Financial Times. "Ovo je prvi put da je vidljiv vrhunac potražnje za svakim gorivom u ovom desetljeću - ranije nego što su mnogi ljudi očekivali."

Birol ovdje naglašava porast udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, posebno solarne energije i vjetroelektrana, te pad kineske ovisnosti o ugljenu. Konačno, tu su i ratna zbivanja u Ukrajini koja su utjecala na ubrzani prelazak na alternativne izvore energije.

 

Foto:Facebook