Medžlis Islamske zajednice Srebrenica dobio pravnu bitku

.
Ova imovina od velike je važnosti za majke Srebrenice i sve Bošnjake Podrinja

 

Uz podršku Rijaseta Islamske zajednice BiH, Muftijstva tuzlanskog i bošnjačkih biznismena, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica za 687.000 marka u decembru 2018. godine kupio je fabriku „Feros“ u Potočarima, koju samo ograda dijeli od Memorijalnog centra.

Volume 0%

 

Devastirani objekt

- Uz devastirani veliki objekt, tu je i 35 dunuma zemljišta od čega je 18 dunuma poljoprivredno, a ostalo je fabrički krug. Ova imovina od velike je važnosti za majke Srebrenice i sve Bošnjake Podrinja - potvrđeno je nakon kupovine iz Muftijstva tuzlanskog.

Objekt i zemljište „Ferisa“, odmah je uknjiženo u grunt i katastar te na vakufsku imovinu MIZ Srebrenica, koji je organizirao akciju na čišćenju hale i vanjskih površina. Veliki broj džematlija i drugih građana odazvao se ovoj akciji.

Međutim, kada je to sve završeno, Okružni sud u Bijeljini, kako je za „Avaz“ kazao Haris Kaniža, advokat MIZ Srebrenica, jednom političkom i proizvoljnom odlukom, predmet vraća na ponovno suđenje. MIZ se odmah briše iz grunta i katastra, a posjed postaje upitan.

Klaonica i fabrika mesa

- Odluka Okružnog suda Bijeljina donesena je po scenariju režima manjeg bh. entiteta, da se MIZ Srebrenica ošteti i na mala vrata u posjed „Ferosa“ uvede neko blizak režimu. Po ovlaštenju MIZ-a zbog kršenja prava na imovinu Ustavnom sudu BiH, podnosim aplikaciju, koja je u februaru prošle godine usvojena i utvrđuje se povreda prava na imovinu - pojasnio nam je advokat Kaniža.

Nakon toga Ustavni sud BiH ukida odluku Okružnog suda Bijeljina, koji je ovih dana potvrdio da je imovina vlasništvo MIZ Srebrenica, te je ona ponovo uknjižena u grunt i katastar i ušla je u posjed pravnog vlasnika.

Pitanje je šta bi se desilo da MIZ Srebrenica, uz podršku Rijaseta Islamske zajednice BiH, nije kupila ovaj objekt pored samog Memorijalnog centra. Bilo je institucija i pojedinaca iz RS, koji su namjeravali kupiti ovaj objekt i pored 6.671 bijelog nišana otvoriti farmu svinja, klaonicu i fabriku mesa.

- Još nije poznato u koje će svrhe služiti ovaj objekt, ali se radi na pronalaženju investitora za pokretanje jednog ili više proizvodnih pogona, u kojima bi radili bošnjački povratnici - kazali su nam u MIZ Srebrenica.

FOTO: AVAZ