Medžlis IZ Sanski Most: "Siru usvoji - umru osvoji" dvomjesečni kurs o životu Muhammeda, a.s.

Sanski Most
Naši medžlisi i džemati na razne načine, koristeći brojne metode nastoje motivisati naše džematlije da svoj život usklade prema učenjima Kur'ana, hadisa i časnog dini-islama.

Brojni su programi podučavanja odraslih učenju Kur'ana, podučavanju osnovnim islamskim vrijednostima putem mekteba za odrasle, tribina i raznih vidova neformalne edukacije. Medžlis IZ Sanski Most je na inicijativu glavnog imama Mirze-ef. Žerića pokrenuo kurs izučavanja sire – životopisa Muhammeda, a.s, pod nazivom „Siru usvoji – umru osvoji“ iz kojeg se vidi da je nagrada za najuspješnijeg polaznika odlazak na umru.

„U sklopu svojih vjersko-provjetnih aktivnosti Medžlisa IZ Sanski Most je pokrenuo kurs islama za odrasle pod nazivom „Siru usvoji – umru osvoji“. Kao što sama parola kaže, namjera organizatora je bila da odraslim sanjanima ponudi kvalitetna predavanja o životu posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., te da nakon testiranja usvojenog znanja najuspješnijeg polaznika nagradi odlaskom na umru.“ – istakao je Mirza-ef. Žerić, glavni imam Medžlisa IZ Sanski Most. 

Ovaj projekat je krenuo sa realizacijom koncem januara pri čemu su polaznici, njih 35 odslušali trideset predavanja iz Sīre, a koja su se temeljila na istoimenom djelu hafiza dr. Safveta Halilovića, gdje su predavači bili Mirza-ef. Žerić i Muvedet-ef. Vuković i nekoliko gostujućih predavača. Predavanja su bila završena pred donošenje mjera zbog pandemije koronavirusa, tako da su testiranja odložena sve do subote, 27.6.2020. godine, kada je upriličeno testiranje kandidata i prigodna svečanost dodjele nagrada najuspješnijim polaznicima.

„Pandemija koronavirusa nas je spriječila da izvršimo finalno testiranje i svakako realizujemo nagradu, tj. odlazak pobjednika na umru u toku proteklog mjeseca ramazana. Sponzor naše prve nagrade je poznati humanista Haris Hećimović, kome se i ovom prilikom najtoplije zahvaljujem. Pored glavne nagrade, Medžlis IZ je obezbijedio prigodne novčane nagrade za drugo i treće mjesto. Impresije predavača kao i samih polaznika su na visokom nivou i sigurni smo da će ova aktivnost Medžlisa IZ Sanski Most biti nastavljena u cilju da naše džematlije što kvalitetnije upoznaju vrijednosti naše časne vjere.“ –poručio je glavni imam Mirza-ef. Žerić. 

Pobjednik ovog kursa je Denis Alagić, dok su drugo i treće mjesto osvojili Adnan Krupić i Suzana Draganović. Veoma kvalitetna priprema kandidata je na slatke muke stavila komisiju koja je morala ocijenjivati nijanse kako bi došli do pobjednika.

„Bio sam oduševljen kada sam vidio obavijest Medžlisa IZ Sanski Most da će se organizirati kurs islama na kojem bi poseban fokus trebao biti na životopisu Muhammeda, a.s. Odlučio sam se prijaviti i nakon svega što je prošlo kompletna organizacija i predavači su ispunili u cjelosti moja očekivanja. Meni je, Allahovom milošću, pripala čast da osvojim prvo mjesto i glavnu nagradu, tj. odlazak na umru. Koristim priliku da se zahvalim svima koji su dali svoj doprinos u ovom hajirli djelu, a posebno Mirzi-ef. Žeriću, glavnom imamu, i Harisu Hećimoviću, sponzoru glavne nagrade.“– izjavio je pobjednik ovog takmičenja Denis Alagić.

Organizatori napominju da će se glavna nagrada realizovati čim se steknu uvjeti putovanja na sveta mjesta.