MEG projekat: Bihać krenuo u rekonstrukciju vodovodne mreže sa investicijom od 420.000 km

Gubici koji nastaju u vodovodnim sistemima najveći su problem u  njihovom poslovanju, zbog čega ulaganje u unapređenje vodne infrastrukture predstavlja prioritet svih općina u našem Unsko-sanskom kantonu. 
U cilju trajnog rješenja ovih problema UNDP-i je pokrenuo tzv. MEG projekt kojeg finasira švicarska Vlada zašto su izdvojena značajna sredstva.Tokom četiri godine - koliko traje prva faza projekta - 18 općina i gradova u BIH dobit će 21 milion maraka za intervencije u infrastrukturi  u resorima privrede i zaštite okoliša, te podršku u zapošljavanju lokalnog stnovništva. 

Iz našeg kantona u ovaj projekat uključeni su općina Bosanska Krupa, Cazin, Sanski Most, Velika Kladuša i Bihać. Da bi ova nepovratna ili grant sredstva bila odobrena, korištena je metodologija za mjerenje rezultata, što je značilo da ukoliko su općine postigle dobre rezultate shodno tome osigurana im je i visina sredstva. Bihać će upravo zahvaljujući tome zajedno s UNDP-om krenuo u rekonstrukciju vodovodne mreže sa investicijom od  420.000 km.

-U nešto više od dva kilometra gradskog vodovoda, cjevovoda, u mjesnim zajednicama Centar, JezeroPrivilica i Mali Lug, trebamo stare cijevi zamijeniti novima i izgraditi 10 stalnih mjernih šahtova na gradskom vovodovu koji će ubuduće značajno smanjiti gubitke i pomoci gradskom vodovodu u smanjenju gubitaka - kaže Vahidin Ogrešević, iz UNDP BiH.

Grad Bihać je za to osigurao 80.000 KM,sudjeluje i Centar za socijalni rad i do danas je 186 korisnika, za tri kubika pitke vode mjesečno. Prva faza je već započela u ovoj godini, dok drugi ciklus kreće na proljeće iduće. Do 2020. godine ukupno će se izdvojiti 12 miliona maraka, a kolika će biti ukupna cifra s obzirom da je  trajanje cjelokupnog MEG projekta planirano do 2027. godine, ovisit ce sigurno i o rezultatima koje će postiće lokalne sredine