Mehmedović tvrdi da ima dovoljno nominacija za predsjednika SDA, Izborna komisija sutra utvrđuje konačne liste

.
Izborna komisija SDA ostavila je rok do 28. septembra da se pojedine nominacije dopune odnosno uredi dokumentacija koja je dostavljena za kandidature na Kongresu SDA koji će biti održan 14. oktobra.

 

Nakon što se okonča provjera svih nominacija, Izborna komisija SDA na čijem je čelu Nezir Pivić, utvrdit će konačne kandidatske liste za predsjednika SDA, članove Predsjedništva, potpredsjednike i članove Glavnog odbora.

Državni zastupnik Šemsudin Mehmedović danas je obavijestio Glavni odbor SDA i Izbornu komisiju da njegovu kandidaturu za predsjednika SDA podržava 19 općinskih organizacija te traži da ga shodno tome Izborna komisija uvrsti na kandidatsku listu za predsjednika SDA.

Mehmedović je za Politicki.ba precizirao da je iza njega stalo 16 odbora SDA, dok su se još tri nominacije odnosile i na njega i Bakira Izetbegovića. Prema Statutu, dovoljno je 15 nominacija.

Mehmedović tvrdi da su ga podržale sljedeće općinske organizacije: Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Teslić, Kotor Varoš, Čelinac, Skender Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac-Bosanski Kobaš, Vukosavlje, Bosanski Brod, Derventa, Modriča, Bosanski Šamac, Foča, Rogatica, Bosanski Novi i Gornji Vakuf.

Mehmedović je bio protukandidat Izetbegoviću i 2015. godine, kao i Irfan Ajanović. Izetbegović je tada ubjedljivo pobijedio.

S obzirom da se Izetbegoviću godinama zamjeralo što je i njegova supruga uključena u stranačke organe, ovog puta Sebija Izetbegović odbila je kandidaturu za Glavni odbor. Ona će ostati zastupnica u Skupštini KS. Njen mandat direktorice KCUS-a ističe u januaru naredne godine.

Pravo glasa na predstojećem Kongresu ima više od 1.300 delegata.