Mej planira laburistima ponuditi Brexit s carinskim sporazumom

Vlada britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) planira u zakon uvrstiti carinski sporazum s Evropskom unijom kako bi pridobila opozicionu Laburističku stranku da podrži sporazum o Brexitu

- Prema novom planu, premijerka bi ponudila izmjenu zakona o napuštanju Unije kako bi obuhvatila carinski sporazum - izvijestio je list "Sunday Times".  

Što duže bude trajala potraga za kompromisom s opozicijskom Laburističkom strankom kako bi se osigurala parlamentarna većina za prihvatanje sporazuma dogovorenog s EU, to će biti manje vjerovatno da će Britanija napustiti Evropsku uniju, rekla je britanska premijerka jučer.

- Ujedinjeno Kraljevstvo u sve je većoj opasnosti da nikad ne izađe iz EU što duže ovo bude trajalo - poručila je Mej.

Mej do sad nije uspjela osigurati većinsku podršku za svoj sporazum s Briselom koji su odbili pojedini konzervativni zastupnici i zastupnici Demokratske unionističke stranke Sjeverne Irske.

Okrenula se stoga opozicionoj Laburističkoj stranci kako bi osigurala većinu za sporazumni Brexit, no njihov je lider Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) poručio kako od Mej očekuje da odustane od svojih uvjeta.

- Činjenica je da se oko nekih stvari o Brexitu dvije vodeće stranke slažu - i jedni i drugi želimo okončati slobodu kretanja, izaći iz EU s dobrim sporazumom i zaštititi radna mjesta - rekla je Mej u izjavi koju je objavio njen ured.

Sunday Telegraph prenosi poruku Andree Lidsam (Leadsom), čelnice Donjeg doma britanskog parlamenta koja je napisala da bi ponovno javno glasanje o članstvu Britanije u Evropskoj uniji bila konačna izdaja.

- Drugi bi referendum bio konačna izdaja - napisala je Lidsam, pobornica izlaska Britanije iz EU.

Ona je kazala da bi referendum zahtijevao dugotrajnu odgodu te ponovo pobudio podjele.

- S obzirom na to da parlament do sad nije uspio poštovati rezultate prvog, nemamo razloga vjerovati da bi poštovao i drugi referendum. Vizija koju smo imali o Brexitu nestaje i ponestaje nam vremena da je spasimo - poručila je Lidsam.

Izvor: