Mektić: To bi bio posljednji ekser koji se trebao zakucati u BiH

Portal Žurnal sinoć je objavio da su obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

U izjavi za N1 ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da raspolaže ovim informacijama.

"Mi već godinu, dvije dana raspolažemo određenim obavještajnim informacijama da je hrvatska služba pokušala vrbovati neke naše ljude, bh. državljane, koje imaju veze sa selefijskim pokretom, da to oružje kupe i da transportuju u medžlis kod Doboja. Pokušali su da zakombinuju jednu operativno-obavještajnu aktivnost da se izmontira jedna takva operacija u kojoj bi se otkrilo naoružavanje i oružje. Pokušali su vrbovati neke naše državljane u Hrvatskoj da kupe neku količinu oružja i da odvezu dole u medžlis. Ja to povezujem sa onom polemikom koju sam ja nekad imao sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar- Kitarović, kad je govorila o 10.000 terorista, da je BiH problem, da ugrožava stabilnost regiona", naveo je Mektić za N1.

Na konstataciju da će ga Tužilaštvo BiH pozvati na razgovor zbog izjava koje je dao, Mektić je poručio da ne vjeruje da će Tužilaštvo išta uraditi.

"Tužilaštvo stalno otvara neke predmete, a nijedan nisu doveli do kraja. Ne vjerujem da će to Tužilaštvo išta učiniti. Ako stvarno bude željelo da nešto uradi na tom planu, neka se obrati nadležnim agencijama. Ne trebaju mene pozivati na razgovor, neka se obrate nadležnim bezbjedonosnim agencijama u BiH, da im se dostavi informacija i dokumentacija o svemu tome. To su radile naše agencije, došle do takvih informacija i saznanja. Ne trebaju Dragana Mektića zvati, valjda znaju kako trebaju da rade. Nije Dragan bitan u toj čitavoj priči nego je bitan pokušaj strane službe da vrbuje određene ljude u BiH koji bi za račun stranih službi odradile određeni posao. To je udar na integritet BiH u smislu da bi se potvrdile neke teze koje su plasirane izvan BiH i da bi se ispostavilo da to što je pričala predsjednica Hrvatske nije bila izmišljena priča. Ja sam rekao to bi bio posljednji ekser koji se trebao zakucati u BiH i reći 'da, BiH je država terorizma i ekstremizma'. Radi se o vrbovanju naših ljudi i planiranoj aktivnosti da se takvo nešto navodno dogodi u stvarnosti. Mi nismo mogli dozvoliti da se to desi", kazao je Mektić za N1.