fbpx Mektić i Mordue o saradnji BiH s Interpolom i Frontexom

Mektić i Mordue o saradnji BiH s Interpolom i Frontexom

Home

Mektić i Mordue o saradnji BiH s Interpolom i Frontexom

Ministar Dragan Mektić
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove Simonom Mordueom, o unapređenju saradnje BiH i Evropske unije u oblasti sigurnosti.


Mektić je istakao važnost uspostave operativne saradnje BiH i EUROPOL-a, ističući da zbog različitih političkih interesa i opstrukcija u BiH taj proces traje neopravdano dugo te ukazao i na nelogičnost da se kontakt-tačka za saradnju s EUROPOL-om smjesti u Ministarstvo sigurnosti BiH, umjesto u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, preko koje se do sada ostvarivala međunarodna policijska saradnja.

U tom smislu, Mektić očekuje od Delegacije Evropske unije u BiH pomoć u nabavci neophodne opreme i opremanje prostorija, kako bi nacionalna kontakt-tačka za saradnju s EUROPOL-om što prije mogla početi s radom i razmjenom operativnih podataka.

Mektić i Mordue su, također, razgovarali o saradnji BiH i Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), s obzirom na to da se danas u Sarajevu nastavljaju pregovori o prijedlogu sporazuma kojim bi se definrali budući odnosi i saradnja.

Mektić je insistirao da se nađe mogućnost za raspoređivanje policijskih snaga iz EU i na istočne granice BiH, odnosno prema Srbiji i Crnoj Gori, kako bi se spriječio ulazak ilegalnih migranata u BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Objavio: Wed, 10/10/2018 - 15:13
Back to top