Mensura Husanović, direktorica HO "Merhamet": U mubarek mjesecu cilj je nahraniti postače u potrebi

H

Humanitarna organizacija "Merhamet“ MDD, Regionalni odbor Tuzla i u toku ovog ramazana realizira više ramazanskih aktivnosti koje imaju za cilj nahraniti postače, najviše one iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

 

 

 

Kvalitetna hrana

- Naša glavna aktivnost i ovog ramazana je „Iftar na kućni prag“, gdje se osiguravaju iftari za postače u stanju socijalne potrebe, korisnike Narodne kuhinje „Imaret“ u Tuzli, kao i postače na području Tuzlanskog kantona i u povratničkim naseljima u Podrinju u općinama Zvornik, Srebrenica, Bratunac i Vlasenica koji zbog starosti ili toga što žive sami nisu u mogućnosti pripremati obroke - kazala je za “Avaz” Mensura Husanović, direktorica „Merhameta“.

Njima se, dodaje, gotovi topli iftarski obroci dostavljaju na kućne adrese ili se organiziraju kolektivni iftari. Svake ramazanske večeri pripremaju i neposredno prije iftara na kućne adrese postača dostavljaju između 200 i 250 iftarskih obroka.

- Obroci koje pripremamo su maksimalno kvalitetni i potpuni, s predjelom, glavnim jelom, desertom, osvježenjem i voćem. U tu svrhu, uz naše kuharsko osoblje, angažirani su i naši brojni aktivisti i volonteri. Korisnici su izabrani u saradnji s našim osnovnim odborima i džematima, a i sami građani zovu i preporučuju postače kojima bi bilo lijepo odnijeti iftare i nahraniti ih - istakla je Husanović.

Uporedo svake večeri organiziraju i kolektivne terenske iftare za posebne kategorije stanovništva, povratnike, borce...

Osiguravaju obroke

- Prvi iftar upriličili smo u našoj kuhinji u Tuzli za majke Srebrenice. Skoro svake večeri smo među povratnicima u manji bh. entitet i već smo imali iftare u Srebrenici, okolini Bratunca, Zvornika... U narednim danima planirana su još neka iftarska druženja s povratnicima širom BiH. Upriličili smo i iftar u Centru "Vrati mi osmijeh" u Živinicama, koji okuplja djecu sa smetnjama u razvoju, za osoblje i roditelje ove djece. Imali smo i iftar za postače - rekla je Husanović.

Svake ramazanske večeri na ovaj način, na kolektivnim iftarima, osiguramo obroke za 120-200 postača koje mi pripremimo i serviramo. Do kraja ramazana priredit ćemo i naše tradicionalne iftare za članove porodica šehida, ratne vojne invalide i druge kategorije stanovništva.

Kako pomoći

Svi koji žele da u ovom mjesecu iskažu solidarnost i iskoriste mogućnost pružanja dobročinstva kada se ono preporučuje, mogu svojim prilozima pomoći „Iftar na kućni prag 2024.“. Može se pomoći i donacijama u namirnicama za pripremu obroka, brašna za pekaru te drugim vidovima podrške koja se može uručiti svakodnevno u prostorijama NK u objektu nekadašnjeg restorana ''Expres'' u Klosterskoj ulici broj 2 u Tuzli.

Veliku pomoć u aktivnostima imamo od volontera iz Inicijativne grupe za aktivno starenje iz naselja Dragunja kod Tuzle te volontera koji nam dolaze iz Crvenog križa TK, kaže Husanović