Merkel: Do kraja ljeta ponudit ćemo cijepljenje svima

Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel ušla je u posljednju godinu svog mandata. Njemačka posljednjih godinu dana proživljava teške trenutke, a borba s koronavirusom još i dalje traje.

 

Baš kao i njezin austrijski kolega Kurz i njemačka kancelarka trpi kritike na spor početak kampanje cijepljenja u Njemačkoj. Kancelarka Angela Merkel uvjerena je u prognozu da će se cjepivo svima ponuditi do kraja ljeta, donosi Super Radio München.

Njemačka kancelarka naglašava da je s obzirom na trenutne obaveze proizvođača moguće ispoštovati date rokove. Merkel je nakon Summita o cijepljenju potvrdila da će Njemačka do kraja ljeta osigurati zalihe cjepiva, čak u slučaju i da se samo osiguraju doze samo od dosad odobrenih cjepiva BioNTecha/Pfizera, Moderne i AstraZenece.

“Tempo je u nekim trenucima bio sporiji, ali mislim da su za to postojali dobri razlozi”, rekla je Merkel novinarima nakon sastanka s državnim čelnicima i predstavnicima farmaceutskih tvrtki i Europske komisije.

Proizvođači cjepiva najavili su ubrzanje proizvodnje cjepiva, pa su BioNTecha / Pfizera najavili da planiraju proizvesti dvije milijarde doza cjepiva u 2021. godini umjesto prvotno očekivane proizvodnje 1.3 milijarde doza.