Merkel ispitivali o skandalu s Wirecardom, kaže da nije znala za nepravilnosti

.
Njemačka kancelarka Angela Merkel je danas pred istražnim povjerenstvom Bundestaga koje se bavi slučajem bankrotirane tvrtke Wirecard branila svoje zalaganje za tu kompaniju u Kini.

"Unatoč pisanju tiska o tome, u to vrijeme se nije moglo govoriti o nepravilnostima unutar kompanije Wirecard", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel pred istražnim povjerenstvom Bundestaga koje se bavi povezanošću politike i skandala koji je doveo do stečaja kompanije za financijske usluge Wirecard.

Merkel je objasnila kako je uobičajeno da se njemačka vlada u inozemstvu zauzima za njemačke tvrtke.

"Tvrtka Wirecard nije imala nikakav posebni tretman po tom pitanju", objasnila je Merkel.

Tvrtka u stečaju zbog manjka od 1.9 milijardi eura

Tvrtka Wirecard je prošlog ljeta prijavila stečaj nakon utvrđenog manjka od 1.9 milijardi eura. Državno odvjetništvo u svojoj istrazi polazi od toga da je do stečaja dovela sustavna prevara.

Nekoliko članova uprave se nalazi u istražnom zatvoru, a nekoliko njih je u bijegu i nedostupno je njemačkim vlastima.

"Ono što nam je poznato od ljeta 2020. nije bilo poznato godinu dana prije", rekla je Merkel. Ona je naglasila kako je u trenutku svog boravka u Kini smatrala pravilnim spomenuti i interese Wirecarda i založiti se za ravnopravan tretman ove tvrtke na važnom kineskom tržištu.

Oporba u istražnom povjerenstvu njemačkoj kancelarki predbacuje da se u neuobičajenoj mjeri zalagala za interese Wirecarda iako su već bile poznate naznake skandala.

Odgovornost odbacuje i ministar financija

Oporba prije svega kritizira činjenicu da nitko zbog jednog od najvećih financijskih skandala u poslijeratnoj povijesti Njemačke nije preuzeo političku odgovornost.

"Kada se preko noći rasprši 20 milijardi eura, onda za to netko mora snositi političku odgovornost", rekao je predstavnik oporbene stranke Ljevica u istražnom povjerenstvu Fabio De Masi aludirajući na vrijednost tvrtke Wirecard na tržištu dionica u trenutku stečaja.

Jučer je i vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz dao iskaz pred povjerenstvom. I on je tom prilikom odbacio sa sebe odgovornost u slučaju Wirecard.

Istraga o slučaju Wirecarda se nastavlja, a istražno povjerenstvo Bundestaga željelo je današnjim saslušanjem ispitati eventualnu političku odgovornost vezanu za slučaj.