Merkel: Moralna dužnost svih nas je da osudimo antisemitizam

Njemačka ima moralnu dužnost da se bori protiv rastućeg antisemitizma, rekla je danas kancelarka Angela Merkel u govoru koji je održala u jednoj sinagogi u Berlinu povodom obilježavanja 80 godina od napada nacista na Jevreje.

Merkel je rekla jeverejskim liderima da nasilje nad Jevrejima, koje se pripisuje ultradesničarskim militantima ili muslimanima, trenutno raste u Njemačkoj, osamdeset godina poslije "Kristalne noći".

- Jevrejski život ponovo buja u Njemačkoj kao neočekivani dar svima nama poslije Šoe - rekla je ona koristeći jevrejski izraz za holokaust.

Merkel je dodala da, istovremeno, u Njemačkoj postoji "zabrinjavajući antisemitizam koji ugrožava jevrejski život" u ovoj zemlji, prenijele su agencije.

Njemačka i Austrija danas se sjećaju događaja iz noći 9. novembra 1938. godine, kada su u valu nasilja ubijani Jevreji, a njihova imovina pljačkana i uništavana.

Naziv "Kristalna noć" potječe od stakla koje je ostalo rasuto po ulicama ispred sinagoga, jevrejskih radnji i domova.

Neposredno prije govora Merkel, apelacioni sud u Berlinu poništio je policijsku zabranu marša ultradesničara u glavnom gradu, koji je planiran za danas.

Sud u obrazloženju navodi da je ustavno pravo na slobodu izražavanja i okupljanja neporecivo.

Ljevičarske grupe najavile su da će održati kontrademonstracije.

Izvor: