Merkel Rouhaniju: Ostajemo pri sporazumu sve dok ga poštujete

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je predsjedniku Irana Hassanu Rouhaniju poručila da podržava ostanak pri nuklearnom sporazumu te zemlje sa šest velikih sila sve dok Teheran sa svoje strane ispunjava obaveze propisane tim sporazumom.

Kako je saopćeno iz kabineta njemačke kancelarke, ona je u telefonskom razgovoru s Rouhanijem pozvala na pregovore u širem formatu o programu balističkih raketa Irana i njegovim regionalnim aktivnostima, uključujući i one u Siriji i Jemenu, prenosi Reuters.

Kako britanska agencija navodi, također je osudila raketni napad koji su iranske snage u Siriji izvele na izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni i pozvala Teheran da doprinese deeskalaciji u toj regiji.

Turska želi da se sporazum održi

Kako je agencija ranije izvijestila, pozivajući se na izvor blizak kabinetu predsjednika Turske, Erdogan je također izjavio da je razgovarao s Rouhanijem i da mu je poručio da odluku SAD-a o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine smatra pogrešnom.

Kako je navedeno, Erdogan je u telefonskom razgovoru s Rouhanijem rekao da Turska želi da se sporazum održi nakon što je američki predsjednik Donald Trump u utorak objavio da će se SAD povući iz tog sporazuma.