Merkel: Slaba Turska nije u strateškom interesu Njemačke

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je uprkos "ozbiljnim nesuglasicama" sa Turskom, u strateškom interesu Njemačke da ne preduzima mjere koje bi dalje oslabile ekonomiju te zemlje.

"Ne možemo uvijek da razmišljamo crno-bijelo", rekla je Merkel za televiziju RTL.

Povodom pada turske lire i ekonomskih problema te zemlje, Merkel je rekla je "strateški interes" Berlina stabilan ekonomski razvoj Turske.

Tenzije zbog zatvaranja njemačkih državljana

"Ako postupamo na način koji bi oslabio Tursku to ne bi bilo u našem interesu", rekla je ona.

Tenzije između Nemačke i Turske porasle su zbog niza problema uključujući zatvaranje nekoliko njemačkih državljana zbog, kako Berlin tvrdi, političkih razloga, navodi AP.

Međutim, dogovor sa Turskom je također od ključnog značaja kako bi se usporio priliv migranata u Evropu, a Turska je i važna članica NATO.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan krajem septembra bi trebao putovati u službenu posjetu u Berlin, javila je ranije agencija Anadolija.

U Njemačkoj živi više od tri miliona imigranata iz Turske, a Nemačka je i glavni ekonomski partner Turske u Evropskoj uniji.

Također, u Turskoj deluje više od 7.500 njemačkih kompanija, a te dve zemlje su prošle godine ostvarile trgovinsku razmjenu u vrijednosti od 43,6 milijardi dolara, podsjeća turska agencija.