Mersudin Nanić: Bužim postoji zahvaljujući borcima, u 2021. čekaju nas brojni projekti

nanic
Brojni su projekti koji se u posljednje vrijeme realiziraju na području općine Bužim. O njima, ali i o brojnim drugim temama u povodu Dana općine, 20. februara, razgovarali smo s načelnikom općine Bužim Mersudinom Nanićem.

Općina Bužim 20. februara obilježava Dan Općine. Šta ovaj datum znači Bužimljanima?

Ponovno vraćanje statusa općine Bužim našim građanima znači mnogo. Decenijski prekid bez statusa općine donio je puno problema i nepravde našem bužimskom narodu. Hvala Bogu, 20. februara ove godine se navršava 26 godina od kako je Uredbom sa zakonskom snagom ratno predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine na čelu sa Alijom Izetbegovićem donijelo odluku o ponovnom osnivanju općine Bužim što će našim građanima u vremenima koja dolaze omogućiti da imaju svoju lokalnu samoupravu i da mogu sami kreirati svoj napredak i prosperitet u budućnosti.

Bez statusa općine Bužimljani su bili obespravljeni i onemogućeni u svom društvenom i političkom razvoju. Status o općine ovom ponosnom narodu omogućava da u svojim rukama drži i planira kurs svoga vlastitog razvoja, što se u ovih 26 godina ispostavilo kao nužno potrebno i opravdano. Općina Bužim, naša jedinica lokalne samouprave danas postoji zahvaljujući entuzijastima, borcima i šehidima 505. viteške bužimske brigade i ako Bog da, ostat će trajna uspomena na sve ponosne Bužimljane koji su je znanjem, borbom i životima stvarali.

U proteklih godinu dana Općina Bužim imala je niz projekata i investicija. Koje biste izdvojili?

Izgrađeno je mnogo projekata u protekloj godini, ovaj put izdvojit ćemo dva infrastrukturna projekta koja su godinama bila samo mrtvo slovo na papiru. Prvi projekat koji bi istakli je izgradnja trga "Alija Izetbegović", čijom izgradnjom je zasigurno ukrašena naša Bužimska čaršija. Vrijednost ovog projekta bila je 379.942,76 KM, a isti je finansiran posredstvom Federalnog ministartsva raseljenih osoba i izbjeglica i općine Bužim.

Drugi projekat je izgradnja savremene saobraćajnice - kružni tok, koji je doprinio povećanoj sigurnosti u saobraćaju. Finansiran je uz pomoć Vlade FBiH, odnosno JP Ceste FBiH a vrijednost izvedenih radova su 1.335.658,00 KM. Nakon što smo završili imovinsko-pravne odnose na kompletnoj dionici naše zaobilaznice, danas me posebno raduje informacija da je upravo uoči godišnjice Dana općine Bužim JP Ceste FBiH objavilo tender za nastavak izgradnje zaobilaznice u iznosu od 1,1 milion KM. Svima je već poznato da ove godine u povodu godišnjice od osnivanja općine Bužim svečano otvaramo ova dva novoizgrađena projekta, na kojem će bit prisutni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, premijer FBiH Fadil Novalić, zamjenik državnog ministra saobraćaja i komunikacija Nedžad Branković, ministri u Vladi FBiH Edin Ramić i Šemsudin Dedić, premijer USK-a Mustafa Ružnić, te ostali predstavnici izvršne, zakonodavne vlasti sa nivoa države, federacije, kantona i općine.

Kakva je saradnja sa višim nivoima vlasti, jeste li zadovoljni sa onim što su uložili u Općinu Bužim?

Sa zadovoljstvom možemo kazati da je općina Bužim u 2020. godini sa nivoa Federacije BiH za infrastrukturne projekte na području cijele općine Bužim obezbijedila i uložila uz podršku premijera Vlade FBiH Fadila Novalića i kadrova SDA ukupno 3.709.615,05 KM a koji prepoznali potrebu naše lokalne zajednice i na taj način učinili je ljepšom, boljom i svakako prosperitetnijom. Sa Vladom USK-a imali smo korektnu saradnju, nažalost pojedini projekti idu sporo i nije to bio onaj obim pomoći koji smo mi Bužimljani očekivali i zaslužili. Očekujemo da će se taj odnos u narednom periodu promjeniti na zadovoljstvo svih Bužimljana.

Ovom prilikom želim se zahvaliti svima onima koji se bore na očuvanju radnih mjesta i pozivam investitore da investiraju na području općine Bužim, samostalno ili kroz javno- privatno partnerstvo sa općinom. Vrata općine su za sve dobre i zdrave ideje uvijek otvorena.

Ko su ovogodišnji dobitnici priznanja za počasnog građanina?

Ove godine titula "Počasni građanin općine Bužim" u skladu s odlukom bit će dodijeljena članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda i potpredsjedniku SDA, gospodinu Šefiku Džaferoviću koji je dao ogroman doprinos u izgradnji trga "Alija Izetbegović".

Najviše općinsko priznanje za 2020., nagrada "20. februar", bit će dodijeljeno privatnom poduzeću "Stolarija Ičanović" d.o.o Bužim za doprinos u razvoju privrede na području općine Bužim. Firma "Stolarija Ičanović" na tržištu postoji već nekoliko godina, a njen razvojni put od male stolarske radnje u Bužimu do vrlo prepoznatljive firme na Unsko-sanskom kantonu i šire, poznat je po kvalitetu i širokom asortimanu proizvoda izrađenih od drveta koje ova firma nudi.

Uz navedena priznanja biti će dodijeljene plakete i zahvalnice najzaslužnijim građanima i institucijama. Plakete su dobili: Huse Haskić, Meho Veladžić, Esad Mulalić, Crveni križ općine Bužim, JP Ceste FBiH, dok su zahvalnice dobili: Miralim Makić, Osman Bajrektarević, Šefket Begović, Husnija Dizdarević i Senad Kauković.

Prije nekoliko dana usvojili ste najvažniji finansijski dokument jedne Općine. Koji su sve projekti planirani u narednom periodu?

Da, Općinsko vijeće usvojilo je najvažniji dokument za našu lokalnu zajednicu u iznosu od 8.635.046,00 KM koji je preduslov za funkcionisanje općinske uprave u ovoj godini kako bi na vrijeme mogli započeti planirane projekte u ovoj godini. Budžet ima socijalni karakter, ali je u isto vrijeme razvojni, jer su znatno povećana sredstva za kapitalne infrastrukturne projekte. Prije svega, mislim na rekonstrukciju ulica i puteva u svim mjesnim zajednicama gdje su ugrađena finansijska sredstva od strane građana za izgradnju lokalne putne mreže kao što je to bilo i prethodne godine.

Pored putne mreže ove godine u Budžetu su planirana sredstva zaizgradnju Vatrogasnog doma, grant za poljoprivredu i privredu, kanalizacioni sistem, vodosnabdijavanje, prevoz učenika, podršku sportskim kolektivima, boračkim udruženjima i kulturnim radnicima. Posebno moram naglasiti da su ove godine planirana sredstva po osnovu prava na oslobađanje plaćanja naknada za gradnju borcima i članovima njihovih porodica. Moram istaći da su prošle godine završeni skoro svi planirani putni pravci. U 2021. godini preostaje nam da se zajedničkim snagama uključimo prema višim nivoima vlasti kako bi obezbijedili dodatna sredstava za izgradnju lokalnih puteva i ostalih značajnijih infrastrukturnih projekata.

Sa sigurnošću mogu kazati da će se, ako Bog da svi putevi koji su u budžetu za 2021. godinu, a njih je ukupno 82, i uraditi na zadovoljstvo svih naših građana koji su prikupili i uplatili značajna sredstva.

I ove godine priprema se program obilježavanja Dana Općine, šta on sve nudi?

Mi već tradicionalno imamo manifestaciju Dani općine Bužim koja počinje sa 20. februarom, Danom općine Bužim nizom prigodnih sadržaja, od kojih bi izdvojili svečano otvaranje trga "Alija Izetbegović", a završava Prvog marta, kada obilježavamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Pored Svečane sjednice Općinskog vijeća i Svečane akademije povodom Dana općine Bužim u održat će se nekoliko kulturnih i sportskih sadržaja, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Koristim se prilikom da građanima Općine čestitam Dan općine sa željom da zajedničkim radom, jedinstvom i zalaganjem, našu općinu učinimo boljom i jačom, sretnijom i prosperitetnijom, te da međusobnim razumijevanjem i uvažavanjem stvorimo zajednicu sretnih i zadovoljnih ljudi.

Status općine koji je Bužim dobio 20. februara ratne 1995. godine je status herojske borbe naših vitezova za cjelovitu, slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu na čije temelje danas atakuju dokazani neprijatelji ove zemlje. Uz iskrene čestitke za Dan općine i 26. godišnjicu osnivanja, želimo svim Bužimljankama i Bužimljanima u domovini ali i onima u dijaspori mnogo sreće, uspjeha i napretka sa željom da zajedničkim snagama izgradimo bolji, ljepši i prosperitetniji Bužim, jer samo zajedno možemo uspjeti i graditi naš Bužim za dobrobit nas i naših budućih generacija koja dolaze.