Meta na udaru brojnih tužbi zbog svog utjecaja na mentalno zdravlje mladih

.
Meta je obmanjivala javnost kada je negirala da njene platforme mogu biti štetne za mentalno zdravlje, ističe se u tužbi

 

Više od 40 američkih saveznih država tužilo je Metu, vlasnika Facebooka i Instagrama, da zbog svog profita narušava mentalno zdravlje mladih jer njene društvene platforme izazivaju ovisnost te da obmanjuje ljude o sigurnosti svojih platformi.

Opasne platforme

U tužbi podnesenoj federalnom sudu u Oaklandu savezne države navode da je Meta više puta obmanula javnost kada je riječ o tome koliko su opasne njene platforme te da je svjesno poticala mlađu djecu i tinejdžere na kompulzivnu upotrebu društvenih mreža.

Istraživanje je pokazalo da se upotreba Metinih platformi za društvene mreže povezuje s depresijom, anksioznošću, nesanicom, poremećajima u obrazovanju i svakodnevnom životu mladih, kao i s mnogim drugim negativnim ishodima, ističe se u tužbi.

Meta je iskorištavala mlade korisnike stvarajući manipulativan poslovan model dizajniran da maksimizira vrijeme koje oni provode na društvenim platformama iako to šteti njihovu zdravlju. Motiv je profit, navodi se u tužbi u kojoj se, između ostalog, traže velike kazne.

Meta je obmanjivala javnost kada je negirala da njene platforme mogu biti štetne za mentalno zdravlje, ističe se.

Američki hirurg Vivek Marti (Murthy) ranije ove godine pozvao je na djelovanje kako okruženje društvenih mreža više ne bi štetilo mladim korisnicima.

-Nalazimo se usred nacionalne krize mentalnog zdravlja mladih te sam zabrinut da su društveni mediji važan motor te krize kojim se moramo hitno pozabaviti - rekao je.

Nekoliko saveznih država donijelo je zakone koji zabranjuje pristup društvenim mrežama mladima bez dopuštenja roditelja.

Meta je odgovorila da je „razočarana“ tužbom te da savezne države ne sarađuju s nizom internetskih kompanija kako bi se stvorili standardi primjereni dobi.

Meta tvrdi da je razvila više od 30 alata u svojim aplikacijama kako bi podržala tinejdžere, kao i da je roditeljima olakšala „oblikovanje“ online aktivnosti.

Zviždačica iz Facebooka

Meta smatra razočaravajućim i to što je izdvojena samo ta kompanija, umjesto da su se tražila rješenja na nivou cijelog sektora, kod rivala poput TikToka, YouTubea ili Snapchata.

Društvene mreže mogu biti i mjesto gdje mladi koji se bore s drugim problemima pronalaze podršku ili zajednicu, ističe ta kompanija iz Silicijske doline.

Tužba je rezultat istrage na nivou SAD, najavljene u novembru 2021. godine, rekao je kalifornijski državni tužilac Rob Bonta.

- Naša dvostranačka istraga došla je do važnog zaključka: Meta šteti našoj djeci i tinejdžerima, razvija ovisnost kako bi povećavala korporativne prihode, rekao je.

“Današnjom tužbom podvlačimo crtu.“

Istraga je pokrenuta nakon što je zviždačica iz Facebooka Frances Haugen objavila više od 20 hiljada stranica internih dokumenata koji su potaknuli kritike da Meta stavlja profit iznad sigurnosti korisnika.

Tokom svjedočenja pred američkim i evropskim zastupnicima 2021. Haugen je tvrdila da Facebook nije uspio suzbiti toksičan sadržaj te da mu se ne može vjerovati da će se promijeniti.

Promijenio ime

Facebook je kasnije te godine promijenio ime u Metu, a kritičari smatraju da je razlog tome upravo bilo da se distancira od kontroverzi.

Šef kompanije Mark Zakerberg (Zuckerberg) tada je tvrdio da je „duboko nelogično“ da bi ta društvena mreža radi profita namjerno promovirala sadržaj koji ljuti korisnike, piše Zimo.

Foto: Facebook