MI NEMAMO KUD AKO IH ZABORAVIMO: 22 godine od obaranja helikoptera i pogibije ministra vanjskih poslova Ljubijankića s delegacijom

Home

MI NEMAMO KUD AKO IH ZABORAVIMO: 22 godine od obaranja helikoptera i pogibije ministra vanjskih poslova Ljubijankića s delegacijom


Intoniranjem hrvatske, a potom i bosanskohercegovačke himne, otvorena je 22. godišnjica obilježavanja terorističkog čina rušenja helikoptera i ubojstva visoke delegacije RBiH predvođene ministrom vanjskih poslova rahmetli dr. Irfanom Ljubijankićem u mjestu Kremen između Cetingrada i Slunja.

Tužno sjećanje počelo je obraćanjem glavnog imama MIZ-a Karlovac, Admira ef. Muhića, u kojem je posebno naglasio:

- Mi nemamo kud pred Stvoritelja ako ih zaboravimo. Njima u spomen moramo dovršiti ono šta smo započeli prije dvije godine, a to je spomen park koji će biti svakodnevno u funkciji i kod kojeg će dolaziti sve institucije iz USK-a, škole, udruženja, pojedinci. Ovaj kompleks će biti edukativno-historijskog karaktera. To je najmanje što možemo učiniti za njih. Prijeđimo s riječi na djela i završimo spomen park do sljedeće godišnjice.
Zatim je efendija proučio dovu za šehide ovog čina, a svi su proučili Fatihu. Čestitao je na kraju nadolazeći mjesec ramazan.

Potom su se obratili Fahrudin Ćemal, predsjednik Saveza logoraša USK-a i Jure Katić, gradonačelnik grada Slunja. Istakli su da je obezbjeđivanje potrebnih dozvola u toku i da će se za mjesec dana znati više, a na jesen bi se moglo početi sa radovima. Tako će uprava grada Slunja biti na dispoziciji ovom veoma važnom projektu i objektu od vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u BiH.

Na godišnjici obilježavanja obaranja helikoptera bilo je deset poslanika u Skupštini USK-a, kao i pet ministara iz Vlade USK-a predvođeni premijerom Huseinom Rošićem. Među prisutnima su bile i porodice ubijenih članova delegacije. Na kraju se obratio premijer Husein Rošić naglasivši važnost dolaska ministra Ljubijankića u tada blokirani Bihać gdje se formirao Unsko-sanski kanton. 

- On je u Bihać došao da nam pomogne, ali ni slutio nije šta će mu se poslije dogoditi. Uvijek ćemo se sjećati ovih ljudi koji su poginuli na ovom mjestu. Mi kao Vlada osigurali smo sredstva i pratit ćemo kako se odvijaju radovi na spomen parku i davati podršku u bilo kojem smislu.

Na kraju su govornici i predstavnici organizacija položili cvijeće među kojima je bio i Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Grada Cazina, jedini predstavnik od svih općina u kantonu.

- Bliža historija nas podsjeća na vremena kada su agresori i dušmani pucali u civile, ubijali nedužne, presretali visoke delegacije BiH u pokušaju da spriječe uspostavu demokratskog društva. Na provokacije ostali smo dostojanstveni i ponosni iako nam je učinjena velika nepravda. U miru, na istini i pravdi, gradimo prosperitet BiH, države u koju će se dolaziti, rađati, živjeti i raditi jer imamo neiskorištena prirodna bogatstva i ljepote za razvoj po mjeri svih građana. Historiju učimo da se ne zaboravi i ne ponovi, istakao je Bajrektarević dostojanstveno na obilježavanju godišnjice.

Za ovakvu priliku trebalo bi se pozvati sve općine u kantonu te sva boračka udruženja da svi njeguju sjećanje na rahmetli ministra i članove delegacije RBiH.
Ovo bi trebao biti skup na kojem će uz predstavnike Vlade i Skupštine kantona biti i predstavnici Federalnog parlamenta i Vlade kao predstavnici državnih institucija.

Da napomenemo, dr. Irfan Ljubijankić je bio državni ministar vanjskih poslova i državne institucije bi trebale imati sluha za ovaj kompleks i ovu komemoraciju. Kako je napomenuo gospodin Ćemal, predsjednik Saveza logoraša USK-a, i Federacija BiH je naznačila sredstva za izgradnju spomen parka, ali i oni moraju biti ovdje sa članovima porodica ubijenih patriota BiH.

Komemorativno sjećanje je u znaku obilježavanja Dana Unsko-sanskog kantona, a po povratku u Bihać delegacija Vlade USK-a je položila cvijeće na šehidsko mezarje Humci, katoličko i partizansko groblje te mezar rahmetli dr. Ljubijankića. Ujedno je održana svečana sjednica povodom Dana kantona.

U jutarnjim satima u Vladi USK-a upriličen je prijem za članove porodica poginulih članova visoke delegacije RBiH.

Helikopter sa članovima visoke delegacije (Irfan Ljubijankić, Izet Muhamedagić, Mensur Šabulić i Fadil Pekić) je oboren od projektila vojske Srpske Krajine te su smrtno stradali u noći sa 26. na 27. maj 1995. godine u mjestu Kremen. Još niko nakon 22 godine od obaranja helikoptera nije odgovarao za ovaj teroristički čin niti je provedena istraga.

 

(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Ned, 28/05/2017 - 09:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top