Migranti s nadom da će napustiti BiH i večeras spavaju pod otvorenim nebom (FOTO+VIDEO)

Više stotina migranata prenoćit će večeras ispred Graničnog prijelaza Maljevac. Djeca, odrasli, trudne majke i stari ne znaju kada će napustiti Bosnu i Hercegovinu i nastaviti svoj put ka, kako tvrde, svjetlijoj budućnosti - zemljama zapadne Evrope.

Migranti koji su iz Bihaća i Velike Kladuše stigli do Graničnog prijelaza Maljevac imaju samo jednu želju, a to je napustiti Bosnu i Hercegovinu, proći kroz Hrvatsku i doći do Italije.

Okupljeni ispred Graničnog prijelaza Maljevac dočekali su noć. Svu podršku i medicinsku pomoć pružali su im granični policajci Bosne i Hercegovine i službenici Doma zdravlja Velika Kladuša.

U večernjim satima došlo je do incidenta među migrantima, a jedan od njih je bacio staklenu flašu prema graničnim policajcima Republike Hrvatske koji stoje na mostu preko kojeg su danas migranti pokušali preći u Hrvatsku.

Nakon toga, granična policija Bosne i Hercegovine morala je upotrebnom suzavca i drugih sredstava odaljiti migrante iz zone u kojoj su se nalazile. Djeca, majke i odrasli muškarci udaljeni stotinu metara dalje i opkoljeni su graničnim policajcima BiH.

Glavna sestra Doma zdravlja Velika Kladuša za Klix.ba je izjavila da su međusobni sukobi svakodnevni, a da su posebno učestali u proteklih nekoliko dana. Migranti ne biraju način i sredstvo za međusobni obračun, a povrede na kraju saniraju ljekari. 

U izjavi za Klix.ba Arman iz Iraka je kazao kako je za prolazak kroz Hrvatsku dao 1.000 eura, ali da je zaustavljen na granici te da ne zna kada će doći do Italije sa svojom porodicom.

Migrantima hranu donose i građani Velike Kladuše, a prioritet su bebe i djeca.

Granična policija Bosne i Hercegovine te Hrvatske već tri dana je na terenu, a u toku večeri na nebu iznad migranata kružio je i helikopter, dok su granični policajci raspoređeni duž graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske.

Ono što je sigurno jeste da su svi na oprezu i u pripravnosti da reaguju u slučaju izbijanja nereda ili nepoželjnih ponašanja migranata s obzirom da su uočeni opasni predmeti kod pojedinih koje mogu zloupotrijebiti.